Hlavní obsah

V Třineckých železárnách se vrhli na jarní úklid se studenty

Novinky, Petra Jurásková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na zeleň se v těchto dnech zaměřili v Třineckých železárnách. Ve čtvrtek zaměstnanci spolu se studenty uklidili koryto řeky Olše. Jde o tradiční aktivitu, která je součástí Týdne čistoty vyhlašovaného městem Třinec, kdy se po zimním období čistí zelené plochy ve městě.

Foto: Petra Jurásková

Studenti čistili plochy zejména mimo areál průmyslového podniku.

Článek

Úklid koryta řeky, která protéká areálem průmyslového podniku, probíhá již několik let. Každoročně lidé na březích toku sesbírají desítky pytlů odpadků. Loni to byly bezmála dvě tuny převážně naplavených odpadků. Odpad z areálu odváží externí firma.

Péče o zeleň je jen jednou z řady aktivit Třineckých železáren (TŽ) v oblasti životního prostředí. V těchto dnech začala rozsáhlá výsadba izolační zeleně, která má oddělit venkovní prašná místa v areálu podniku od obytných a veřejných částí města. Nové stromy a keře pokryjí plochu asi 25 tisíc metrů čtverečních.

„Výsadba izolační zeleně pomůže snížit obsah prachových částic v ovzduší a přispět tak ke zlepšení života obyvatel v těchto lokalitách. Největší zelenou clonu vytvoříme u čela struskové haldy směrem k městu, kde stojí obchodní komplex. Další zeleň vyroste v okolí naší homogenizační skládky jemného materiálu a kolem manipulační plochy sypkých materiálů, kde se pochopitelně práší více,“ vysvětlil vedoucí ochrany životního prostředí v TŽ Radim Klimša.

Pohled na nevzhlednou a prášící haldu tak už brzy odcloní listnaté i jehličnaté stromy, například javory, buky, třešně ptačí, vrby, habry, lísky a hlohy. Z jehličnatých to pak budou douglaska tisolistá, borovice a smrk.

Prašnost železárny snižují především modernizací výrobních provozů a instalací výkonných látkových filtrů za více než 2 miliardy korun. Všechny nové investice budou plně v provozu na konci letošního roku. Prach klesne o třetinu současné produkce.

Související témata:

Výběr článků

Načítám