Hlavní obsah

V soutěži Řemeslo má zlaté dno byly rozdány ceny nejlepším

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mechová chaloupka, robot či stolek do vinotéky. To jsou vítězné výrobky ve třech kategoriích soutěže Řemeslo má zlaté dno.

Foto: KÚ Plzeňského kraje

Slavnostní předání cen vítězům se uskutečnilo ve čtvrtek 26. května v Techmania Science Center v Plzni.

Článek

Rukodělná soutěž se koná pod záštitou hejtmana Plzeňského kraje Václava Šlajse. Slavnostní předání cen vítězům se uskutečnilo ve čtvrtek 26. května v Techmania Science Center v Plzni.

Podpora řemeslné zručnosti dětí, zvýšení zájmu žáků o technické obory a popularizace řemeslných oborů, to jsou ve stručnosti cíle soutěže Řemeslo má zlaté dno, kterou každoročně vyhlašuje Plzeňský kraj.

Soutěž je vyhlašována ve třech kategoriích (1. kategorie: 1. až 5. třída, 2. kategorie: 6. až 9. třída ZŠ, 3. kategorie: 1. až 2. ročník SŠ) a přihlásit se mohou žáci, kteří vytvořili vlastnoručně výrobek bez pomoci dospělých.

„Mohou to být hračky, suvenýry, vyučovací pomůcky, oděvní doplňky, vybavení do domácnosti, hlavolamy a podobně. Letos se přihlásilo 50 škol s celkem 75 výrobky a mohu říci, že porota měla těžkou práci, všechny výrobky byly velmi kvalitní,” informovala vedoucí odboru školství, mládeže a sportu Krajského úřadu Plzeňského kraje Jaroslava Havlíčková.

V první kategorii vyhrála Tereza Nágrová, která vyrobila mechovou chaloupku. Nejvyšší cenu v druhé kategorii obdržel Jan Czapek za robota a ve třetí kategorii se jako první umístila Michaela Voráčková a její stolek do vinotéky. V každé kategorii byli odměněni tři nejlepší žáci. Kromě toho byla předána cena hejtmana, kterou obdržela Šárka Pokorná za výrobek s názvem Věčná krása.

Slavnostního vyhlášení cen se zúčastnil hejtman Václav Šlajs, radní Jaroslav Šobr, prorektor ZČU Ladislav Čepička a ředitel Techmania Science Center Vlastimil Volák.

„Doufám, že je mezi vámi budoucí Emil Škoda, František Křižík nebo Josef Hlávka,” řekl hejtman v úvodu a dodal: „Pracemi, které jste do soutěže přihlásili, reprezentujete nejen sebe a školu, ale dáváte také motivaci ostatním ke studiu techniky. Mladí lidé by se neměli bát studia techniky, protože v technice je budoucnost.”

V rámci ocenění výrobků v soutěži Řemeslo má zlaté dno bylo předáno také ocenění studentovi Fakulty elektrotechnické ZČU v Plzni. Student Aleš Stupka obdržel cenu za závěrečnou bakalářskou práci - Teslův transformátor s audio modulací.

Tato práce vznikla jako závěrečná bakalářská práce na Fakultě elektrotechnické ZČU v Plzni. Později byl její druhý exemplář vyroben pro Regionální inovační centrum elektrotechniky. Podstatou práce bylo navrhnout a zkonstruovat funkční prototyp zařízení a vyrobit mechanickou konstrukci. Zařízení bylo úspěšně oživeno s maximálním příkonem 2600 W, vyfoceno termokamerou, vyhodnoceny případné škodlivé účinky pro člověka.

Zároveň byli za reprezentaci Plzeňského kraje na místě oceněni také žáci, kteří dosáhli výborných výsledků v mezinárodních nebo celostátních soutěžích odborných dovedností v technických oborech ve školním roce 2015/2016.

Reklama

Výběr článků

Načítám