Hlavní obsah

V Sepetné se bude diskutovat o zvýšení bezpečnosti při práci v dolech

Novinky, Lenka Hatlapatková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O tom, jak zvýšit bezpečnost horníků při práci a jak zlepšit větrání a degazaci v dolech, budou jednat odborníci z několika okolních zemí v úterý 2. a ve středu 3. října v hotelu Sepetná na Ostravici.

Foto: Jiří Zerzoň

Ilustrační fotografie

Článek

Uskuteční se zde totiž již čtvrtý ročník mezinárodní konference Větrání, degazace, klimatizace a bezpečnost v hornictví, na níž převzal záštitu Ing. Ivo Pěgřímek, předseda Českého báňského úřadu Praha a prof. Ing. Vladimír Slivka, CSc., dr.h.c., děkan VŠB-TU Hornicko-geologické fakulty. Organizátorem je Český báňský úřad Praha, VŠB-TU Hornicko-geologická fakulta, společnost VVUÚ, a. s., OKD, a. s., Green Gas DPB, a. s., Paskov a Montanex, a. s., Ostrava.

„Důlní degazace (řízené odčerpávání metanu z uhelné sloje) je pro horníky doslova životně důležitá, stejně jako správné větrání a klimatizace. Při nekvalitním větrání dochází v dolech ke zhoršení teplotních podmínek a hrozí přehřátí organismu lidí, kteří se zde nacházejí. A právě zlepšení provozních podmínek a zvýšení bezpečnosti v dolech je hlavním tématem této dvoudenní konference, na níž přijali pozvání odborníci z Polska, Slovenska, ale i Ukrajiny,“ vysvětlil Ing. Libor Štroch, Ph.D., ředitel společnosti VVUÚ, a. s.

Na konferenci tak zazní například přednáška prof. Igora Yefremova, DrSc. a  prof. Ing. Olega Moroze z Doněcké národní technické univerzity z Ukrajiny na téma Metody degazace s použitím zařízení USA a Německa. Ing. Štefan Zelenák, PhD. ze slovenské Hornonitranské báně v Prievidzi, bude hovořit o dobývání v dole Handlová. S poznatky o degazačním systému na dole Xiang Shan v Číně a s rekonstrukcí degazačních zdrojů na Dole Paskov, Lokalita Sviadnov – 1. patro seznámí přítomné zástupci společnosti Green Gas DPB.

Zazní zde i návrh separátního větrání tunelů Višňové u Žiliny, a to z úst slovenských zástupců a pracovníků VVUÚ. Přednášet budou i zástupci společnosti OKD. Jejich tématem bude např. klimatizace v OKD a způsob klimatizace 9. kry na Dole Darkov a vliv zpětných chladičů na výdušnou jámu. Účastníci budou mít možnost se prostřednictvím přednášek odborníků VVUÚ, a. s., seznámit také s projevy deflagračního hoření metanových vrstev a homogenizované metanovzdušné směsi, s dílčími výstupy PMV “Havárie“, s měřením aerodynamických parametrů flexibilních luten a dalšími novinkami v této oblasti.  

Konference bude zcela jistě přínosem nejen pro projektanty, ale i pro vedoucí úseků větrání, degazace nebo klimatizace, mechaniky degazace, bezpečnostní techniky, vedoucí úseků ZBZS a další odborné pracovníky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám