Hlavní obsah

V Rožnově pod Radhoštěm otevře brány nová mateřská škola

Novinky, Lenka Měrková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V prosinci se v Rožnově pod Radhoštěm otevře nová mateřská mezinárodní Montessori školka Na vlně s česko-anglickým jazykovým prostředím. Školka má sídlo u centra na ulici Chodská. Součástí projektu je prostor pro vzdělávání dětí i dospělých.

Foto: Lenka Merkova

Montessori školka Na vlně pořádala v létě pro děti a rodiče pravidelné výlety do přírody - Malé laboratoře v přírodě.

Článek

„Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce,” říká Robert Fulghum ve slavné úvaze o tom, co je v životě podstatné. V pouhých několika bodech popisuje základní potřeby, společenské konvence, ale i naději a radost z poznávání, kterou doufáme, že si dítě ponese do dospělosti.

Parafrázuje tak větu Marie Montessori o tom, že nejdůležitější částí lidského života není studium na univerzitě, ale období od narození do šesti let, kdy utváří inteligence samu sebe. Potřebuje k tomu podnětné a připravené prostředí, a také láskyplné a vzdělané průvodce.

Takové prostředí vzniká v Montessori školce Na vlně, a nejen podnětnými pomůckami. Individální vzdělávání totiž dává učiteli prostor stát se dítěti průvodcem při jeho poznávání světa a úzce spolupracovat a komunikovat s rodiči. Spolupracující komunita okolo školky pak nabízí příležitost i rodičům, pro které by bylo plné školné velkou zátěží.

Učitelé Montessori školky Na vlně procházejí diplomovými kurzy pod Association Montessori International, aby byli schopni nabídnout kvalitní a zodpovědný přístup k dětem. Blízkou spoluprací s AMI získává její vedení přehled o tom, co se děje za našimi hranicemi a využívají možnost přinést nové zkušenosti a inspiraci do Rožnova pod Radhoštěm.

Díky tomu podpořil zakladatele školky také Dr. Steven J. Hughes PH.D., dětský neuropsycholog a ředitel Střediska pro výzkum vývojového vzdělávání: „Jsem ohromen vizí, energií a schopnostmi Lenky a Vítka. A nadšený z práce, kterou dělají, aby přinesli kvalitní Montessori vzdělávání do Rožnova pod Radhoštěm. Nemohu se dočkat až tento projekt vytvoří. Montessori nabízí mnohem víc, než najdete v konvenční školce, a přinese nejen nové příležitosti dětem v Rožnově, ale skrze jejich schopnosti, také mnoho dobrého pro Českou republiku.”

Reklama

Výběr článků

Načítám