Hlavní obsah

V Rožďalovicích vystaví studentské umělecké knižní vazby

Novinky, Eugenie Hančarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muzeum klasického knihařství v Rožďalovicích hostí výstavu uměleckých knižních vazeb vyšlých ze soutěže mladých talentů. Studenti restaurátorských oborů v ní měli možnost uplatnit své vlastní umělecké ambice.

Foto: Eugenie Hančarová

Cvičné práce studentů v ateliéru knižní vazby v Litomyšli

Článek

Letos na jaře proběhl již 3. ročník soutěže Mezi vazy pořádané Ateliérem restaurování a konzervace papíru, knižní vazby a dokumentů Fakulty restaurování Univerzity Pardubice. K účasti byli vyzváni studenti oborů restaurování papíru, uměleckořemeslných děl z papíru a knihy. Denním chlebem jsou jim restaurátorské práce, při nich však je vzhled objektu i materiál předem určen.

V soutěži nazvané Mezi vazy bylo naopak mladým talentům umožněno uplatnit a zpracovat vlastní výtvarný záměr. V letošním roce vázali knihu malíře Michala Singera a básníka J. H. Krchovského. Celkem ze soutěže vzešlo 13 zajímavých výtvarných děl.

Výstava všech soutěžních vazeb byla nejprve instalována na domovské fakultě - v krásném prostředí Červené věže v Litomyšli. Koncem května se tu konalo při slavnostním zahájení také vyhlášení vítězů.

Nyní je výstava přesunuta do Muzea klasického knihařství v Rožďalovicích. Vystaveny jsou i nejlepší práce z ročníků minulých. Slavnostní zahájení se koná 4. srpna od 16 hodin za účasti organizátorů a porotců soutěže. Hudebně jej doprovodí Eva Kubálková. Výstava potrvá do 30. října.

Související témata:

Výběr článků

Načítám