Hlavní obsah

V Roudnici před opakovanými volbami přibývá lidí přihlášených k trvalému pobytu

Novinky, Anna Burdová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Roudnice nad Labem zaznamenává vyšší počet přihlášených k trvalému pobytu. Starosta Josef Bakeš tento jev přičítá blížícímu se termínu opakovaných voleb. Žadatelé se totiž hlásí pouze do části města, která spadá do volebního obvodu, kde se hlasování bude opakovat.

Článek

Roudnická radnice v současnosti již eviduje více než třicet přihlášených k trvalému pobytu v části obce Bezděkov. Ta spadá do volebního obvodu, ve kterém se 8. ledna 2011 budou konat opakované volby. „Jsem přesvědčen, že se jedná o účelovou záležitost, která má ovlivnit volební výsledek v tomto okrsku,“ podotkl k tomu starosta Josef Bakeš.

Právě ve volebním okrsku, kde se hlasování do komunálních voleb bude opakovat, docházelo letos při volbách 15. a 16. října k agitaci. Neznámí organizátoři rovněž platili voličům za to, když na hlasovacím lístku zaškrtli stranu Roudničané, a poté je dokonce odváželi až do volební místnosti v Krabčické ulici. Na základě vyšetřování pak krajský soud v Ústí nad Labem 15. listopadu rozhodl o neplatnosti voleb v daném volebním okrsku.

Přihlašování občanů k trvalému pobytu na Bezděkově tak starostu Bakeše vybízí k přesvědčení, že se jedná o další způsob, jak ovlivnit volby do zastupitelstva. „Je jasné, že se všichni takto nově přihlášení voleb zúčastní a budou hlasovat pro toho, kdo je ke změně trvalému pobytu přesvědčil,“ tvrdí.

Posouzení nastalé situace dostal do kompetence dokonce i právník. Ten ale shledal, že v takovémto jednání není nic protizákonného.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám