Hlavní obsah

V Roudnici po opakovaných volbách vítězem hnutí Společně pro Roudnici

Novinky, Anna Burdová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opakované volby v jednom volebním okrsku v Roudnici nad Labem vyhrála v sobotu 8. ledna strana Roudničané s 22,30 procenty hlasů. Jako druhá ve volbách skončila strana Top Star s 19,03 % hlasů a třetí je s 18,21 % hnutí Společně pro Roudnici, celkový vítěz voleb.

Článek

Celkový výsledek je takový, že pět mandátů z jedenadvaceti na roudnické radnici získalo hnutí Společně pro Roudnici. Roudničané, ODS a KSČM má po třech mandátech, Top Star, Unie pro Roudnici a ČSSD po dvou a Severočeši.cz mají jeden mandát.

Volební účast ve volebním okrsku, ve kterém se hlasování kvůli říjnovému kupčení s hlasy opakovalo, přesáhla 55 procent. Nebývale vysoká účast je důsledkem nárůstu trvale hlášených osob v části obce Bezděkov. Z 67 lidí, kteří se sem před volbami trvale přihlásili, odvolilo 65 voličů. Celkem ve volebním okrsku hlasovalo 377 obyvatel.

Hlasování se v jednom volebním okrsku v Roudnici nad Labem opakovalo proto, že se v říjnových volbách prokázalo kupčení s hlasy voličů. Neznámý zprostředkovatel voličům platil za to, že na hlasovacím lístku zaškrtnou stranu Roudničané, a pak je v mikrobusu odvážel k volební místnosti.

V sobotu 8. ledna před volební místností celý den hlídkovala policie a zástupce Transparency International. Kupčení s hlasy se sice na místě neprokázalo, přesto volby podezření na manipulace provázelo - např. i v souvislosti s nárůstem žadatelů o trvalý pobyt na Bezděkově.

Vladan Brož z nevládní organizace Transparency International prohlásil, že pokud se některý z voličů rozhodne výsledky zpochybnit, Transparency International je mu připravena poskytnout právní pomoc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám