Hlavní obsah

V Přešticích mají zájemci příležitost otestovat si svou šikovnost při hře s Merkurem

Novinky, Věra Kokošková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plných osmdesát dní je možné testovat si svou fantazii a zručnost při hře s geniální stavebnicí, s níž si hráli už naši dědečkové. Řeč je samozřejmě o Merkuru, který až do 6. dubna ovládl většinu výstavních prostor Domu historie Přešticka.

Foto: Jiří Mládek

I tento železniční jeřáb, který se stal předlohou pro poštovní známku, uvidíte v Přešticích. Foto pochází z výstavy v Litovli.

Článek

Výstavu Historie a současnost stavebnice Merkur přivezl do Přeštic její majitel Jiří Mládek. Jde o jeden z jeho čtyř putovních výstavních celků, které si už řadu let přebírají jednotlivé muzejní instituce.

Historická část výstavy mapuje vznik stavebnice v roce 1925, předvádí dobové modely a zároveň ji porovnává s obdobnými českými i zahraničními stavebnicemi. Mnohem větší prostor je však věnován současným variantám Merkuru.

Dopravní prostředky všeho druhu, zemědělská technika, funkční železnice, téměř dvoumetrový model Petřínské rozhledny, obří ruské kolo či Albatros pro Vernovo Ocelové město - to vše demonstruje doslova nekonečné možnosti stavebnice, skládající se z pouhé stovky základních dílků.

Kromě toho, že Jiří Mládek je patrně největším sběratelem stavebnic Merkur na světě, je i jejím nadšeným propagátorem. Proto si vždy klade podmínku, aby výstavu jeho sbírek doplňovala herna, otevřená jak dětským, tak dospělým návštěvníkům. Neztrácí totiž naději, že tak přitáhne k Merkuru nové fanoušky a že tudy snad povede i cesta ke znovu prosazení stavebnice do polytechnické výchovy na školách. Když to jde v cizině, proč ne u nás, kde před devadesáti lety Merkur vznikl?

Zatím se z ohlasu návštěvníků zdá, že to vzal za správný konec. Montují děti, které stavebnici v životě neviděly, montují dospělí, vracející se do vzpomínek na dětství. Pro lepší zapamatování setkání s "fenoménem Merkur" lze zároveň z prohlídky celé výstavy absolvovat jednoduchý kvíz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám