Hlavní obsah

V Přerově nad Labem se slavily dožínky

Novinky, Jolana Boháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 17. září jsme za krásného letního počasí mohli v Přerově nad Labem vidět, jak vypadá ukončení žní v Polabí. Ve skanzenu a na zámku jsme se přenesli na začátek 20. století a oslavili dožínky.

Foto: Jolana Boháčková

V čele dožínkového průvodu dívky nesou věnec od hospodáře zámeckému pánu Ludvíku Salvátoru.

Článek

Nejdůležitější částí slavnosti nazvané příhodně V zámku a podzámčí byl dožínkový průvod a předávání dožínkového věnce arcivévodovi Ludvíku Salvátoru Toskánskému. V rámci Dnů evropského dědictví Český rozhlas otevřel zámek veřejnosti a dobová slavnost se konala také v jeho prostorách.

Průvod byl zahájen v dolní části skanzenu, u chalupy z Kovanic, kde chasa vracející se z pole předala podle zvyklostí hospodáři poslední snop, symbol celé úrody, a dostala za něj věnec, který za zpěvu a tance nesla na zámek Ludvíku Salvátoru. Zámecký pán za účasti Městské historické gardy z Brandýsa nad Labem pronesl krátké poděkování a pozval chasu k hostině a veselici s folklórními soubory Šáteček a Dykyta, kteří hráli v zámku a ve skanzenu až do večera.

Za krásného, ještě letního počasí dorazilo mnoho přes tisíc návštěvníků a do organizace bylo zapojeno bezmála 150 dobrovolníků.

Pro děti byla připravena „celoskanzenová“ hra, při které plnily úkoly související s každodenním podzimním životem našich prababiček. Vyzkoušely si, jaké je to táhnout žebřiňáček a šlapat zelí, učily se rozpoznávat druhy obilí, prošly se na chůdách a cvrnkaly kuličky, vyrobily si bramborové razítko, určovaly různé starodávné předměty, přímo ze sbírek skanzenu, a vyzkoušely si tesání do pískovce.

Ve skanzenu a jeho okolí byli k vidění také umělecký kovář, umělečtí truhláři a řezbáři, vyráběly se ozdoby ze šustí, košťata a pometla, košíky, vizovické těsto, mohli jsme si přivonět k bylinkám babky kořenářky, vidět jak se krouhá a šlape zelí, jak se vyrábí tvaroh, mohli jsme ochutnat výtečné uzeniny, příhodní pro zemědělské Polabí byli hlavně místní zelináři, občerstvení s místními dobovými pochoutkami a mnoho dalšího.

V dopoledních hodinách se rozezněla hudba také kostelem, slyšeli jsme lidové písně v úpravě Leoše Janáčka, spirituály žáků přerovské školy a hlavně dech zarážející kytarový koncert Lukáše Sommera, učitele ZUŠ v Čelákovicích.

Na zámku byly vystaveny místní archeologické nálezy a také jsme si mohli prohlédnout výstavu historických fotografií Přerova. Několikrát za den se projel po plácku před skanzenem cyklista na historickém kole a stála tam historická stříkačka, kterou mnoho dětí řádně prozkoumalo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám