Hlavní obsah

V poličském muzeu se budou vyrábět svíčky z včelího vosku a péct voňavé perníčky

Novinky, Alena Zavoralová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Voňavé svíčky ze včelího vosku nebo voňavé medové perníčky? Obojí si můžete vyrobit v poličském muzeu a navštívit přitom výstavu O včelách a lidech a dozvědět se tak mnoho pozoruhodného ze života v úlu.

Foto: archiv muzea Polička
Článek

V sobotu 4. listopadu od 14.00 do 16.00 hodin se v poličském muzeu bude konat dílnička pro děti i dospělé.

Říká se, že světlo svíčky má prý magickou moc, ukazuje cestu ve tmě a zahání chmury, snad i proto se svíčky v podzimním čase používají více než kdy jindy. Zavítejte proto na výstavu O včelách a lidech a vlastnoručně si vyrobte voňavé svíčky ze včelího vosku.

Vyzkoušíte si několik technik, a to výrobu svíček rolováním z voskových plátů, máčené svíčky a lité plovoucí svíčky, které lze pouštět po vodě. Odpoledne provoní medové perníčky, které si vytvoříte z připraveného těsta podle tradičních postupů a upečete.

Součástí dílny je i prohlídka výstavy, na které se dozvíte například to, že vosk produkují pouze včely dělnice a produkují jej v podobě voskových šupinek. Hmotnost jedné šupinky je 0,8 až 2 mg. K vytvoření 1 kg včelího vosku je třeba asi 1 250 000 voskových šupinek.

Z vosku dělnice staví plásty, do nichž ukládají med, pyl a vychovávají v nich plod. Ze včelího vosku se vyrábí mezistěny, které jsou základem pro stavbu včelího díla. 

Včelí vosk má unikátní fyzikální i chemické vlastnosti a jeho složení je složité, obsahuje až 284 složek a ne všechny byly dosud identifikovány. Zajímavostí je i to, že nejcennější je vosk od Afrických včel (Apis mellifera scutellata). Výkup včelího vosku ze třetích zemí je však legislativně velmi problematické.

Výstava potrvá do 7. ledna 2018.

Reklama

Výběr článků

Načítám