Hlavní obsah

V Plzni vystavuje své obrazy modelka Dagmar Jihlavcová

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeňská galerie zahájila společnou výstavu obrazů známé české modelky Dagmar Jihlavcové a Tomáše Horáka.

Foto: Jan Kaše

Zleva: Pavel Opočenský, Dagmar Jihlavcová a Tomáš Horák

Článek

Ve čtvrtek 7. února proběhla v plzeňské galerii Visio Art vernisáž výstavy, nazvané Z jiného světa. Své dílo zde představuje známá česká fotomodelka Dagmar Jihlavcová, která fotila kromě jiného i pro časopis Playboy, a dále mladý a talentovaný Tomáš Horák.

Pavel Opočenský při vernisáži ocenil dílo obou umělců. Vyzdvihl nadání svého žáka Tomáše Horáka, který ve své tvorbě neustále dělá velké pokroky.   

„Tomáš Horák se věnoval malování již od mala. Nedá se říct, že by jeho snaha hned od začátku nesla ovoce. Avšak velice ho bavilo poznávání různých stylů a technik, které vybrousil hlavně pod vedením slavného výtvarníka Pavla Opočenského, s nímž se potkal ve vězení a jehož byl po dlouhá léta student. Trpělivě pod Opočenského vedením vykresluje svá ornamentální díla. Vztah žák a učitel přerostl v trvalé přátelství. Umělecký styl, jemuž se Tomáš Horák věnuje, není až tak obvyklý. Proto, když objevil tvorbu výtvarnice a světové modelky Dagmar Jihlavcové, byl mile překvapen podobným stylem tvorby,“ uvádí se v pozvánce na výstavu.   

Obrazy Dagmar Jihlavcové vynikají velkou kombinací barev a nejrůznějších geometrických tvarů, díky čemuž nenechají vaše oči ani na chvíli odpočinout. Dokonce můžete mít pocit, že změť barevných trojúhelníků, obdélníčků, kruhů a spirál vám chce zamotat hlavu. Možná malířka do svých výtvorů přenesla to, co většina mužů v její blízkosti pociťuje.

Její obrazy jsou díky své velikosti vhodnější spíše do větších a rozlehlých prostor. V galerii se tak můžete zadívat na Planetárium, Setkání, Proudění, Tron II., Dvojče a mnoho dalších.

Tomáš Horák vytváří oproti Dagmar Jihlavcové menší a méně barevné obrazy, což však rozhodně neznamená, že by nebyly zajímavé a poutavé. Skvěle v nich kombinuje a vzájemně propojuje kruhy a kola, čímž vytváří unikátní ornamenty. Avšak ani jeho výtvory nepůsobí suše a usedle. Když se zadíváte na některý z nich, máte pocit, jakoby se kola pohybovala.

Výstava, na které se určitě nebudete nudit, potrvá až do 28. února.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám