Hlavní obsah

V Plzni se slavilo osvobození nejen v centru města

Novinky, Marek Velebný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také letos se v Plzni mezi 5. a 8. květnem tradičně uskutečnily Slavnosti svobody. Ačkoliv byly skromnější, tradičně bohatý program nechyběl. Slavnosti vedle centra města probíhaly například za OC Plaza nebo na Bolevecké návsi.

Foto: Marek Velebný

konvoj s veterány na Bolevecké návsi v Plzni

Článek

V Plzni se tradičně v květnových dnech uskutečnily Slavnosti svobody k oslavě výroční ukončení Druhé světové války a osvobození města Američany. Vedle oficiálního pietního aktu, který se letos uskutečnil u nového památníku Generála Pattona pod Velkým divadlem, z důvodu rekonstrukce památníku "Díky Ameriko" na Americké třídě, se návštěvníci mohli opět setkat s ukázkou bojové techniky, vojenskými kempy u kulturního domu Peklo, v proluce a parku u bývalého domu "U Zvonu". 

Tradiční vojenské kempy byly i za OC Plaza v areálu bývalého Výstaviště, kde byl letos k vidění vedle americké, německé a britské techniky i sovětský tank. Za OC Plaza probíhal vedle ukázky vojenské techniky i bohatý hudební program. Zahrály zde například regionální kapely Čáry máry, Alternativa, Ultramarin, Ocho rios a také zpěvák Míša Leicht. Hudební program za Plazou se uskutečnil ve spolupráci s A. C. W. Saloonem. 

Hudební program tradičně probíhal také na Náměstí republiky vedle katedrály Sv. Bartoloměje, kde se v neděli odpoledne konala na pódiu například módní přehlídka předválečné a válečné módy.

Novinkou byl letos festival pouličního občerstvení v areálu DEPO 2015, kde byla bohatá nabídka hlavně hamburgerů a dalších specialit nejen americké kuchyně.

Sice se letos nekonal velký konvoj vojenské techniky "Convoy of liberty", ale přesto si návštěvníci mohli prohlédnout menší skupinu vojenských vozidel, která odvezla válečné veterány na Boleveckou náves ke Statku "U Matoušů", kam si přišla konvoj s veterány prohlédnout tisícovka návštěvníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám