Hlavní obsah

V Plzni oslaví 170. výročí od uvaření první várky piva

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přesně 5. října 1842 byla uvařena první várka originálního plzeňského ležáku Pilsner Urquell. Plzeňané tak v pátek společně na náměstí Republiky oslaví 170 let, které od této historicky první várky uplynuly.

Foto: Plzeňský Prazdroj

Z pěti dubových sudů se na plzeňském náměstí vyčepuje symbolických 1 700 nefiltrovaných piv Pilsner Urquell.

Článek

"Věřím, že se 5. října sejde na plzeňském náměstí mnoho milovníků značky Pilsner Urquell, abychom společně oslavili narozeniny tohoto výjimečného piva, podle kterého se dnes vaří dvě třetiny světové pivní produkce," uvedl Doug Brodman, generální ředitel Plzeňského Prazdroje, který oslavy výročí zahájí společně s primátorem města Plzně Martinem Baxou.

Oslavy propuknou v 18:00 na plzeňském náměstí Republiky. Z pěti dubových sudů se vyčepuje symbolických 1 700 nefiltrovaných piv Pilsner Urquell.

Součástí programu budou zdravice a přání osobností, které jsou svázány s Plzní nebo plzeňským pivem. Všichni příchozí se mohou těšit mimo jiné na slovenského tenora světového jména Petera Dvorského, unikátní spojení hudby Plzeňské filharmonie a Michala Pavlíčka, na Báru Basikovou nebo Davida Kollera. Na důležité milníky historie Plzeňského Prazdroje upozorní ve svých vstupech moderátor Pavel Anděl.

Unikátní expozice umožní zažít návštěvníkům autentickou plzeňskou hospodu v nejrůznějších dobách historie Pilsner Urquell – v roce jeho vzniku 1842 dostanou pivo nalévané z mázů, atmosféru pivnice z období první republiky doprovodí hráč na akordeon, další stan připomene socialistickou éru a chybět nebude současná restaurace s plzeňským pivem.

Největší očekávání je spojeno s jedinečnou audiovizuální show – videomappingem, projekcí symbolů piva Pilsner Urquell, historie pivovaru i města Plzně na stěnu chrámu svatého Bartoloměje.

Večerní program zahájí Plzeňská filharmonie symfonickou básní Vltava z cyklu Má vlast od Bedřicha Smetany, který v době vzniku plzeňského ležáku v Plzni studoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám