Hlavní obsah

V Plzni diskutovali o osudech mongolských pracovníků

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Festival Jeden svět, festival dokumentárních filmů o lidských právech, probíhá v tomto týdnu v Plzni. Vedle celé řady dokumentů jsou pro diváky připraveny také besedy se zajímavými hosty na témata, kterým se jednotlivé snímky věnují, a doprovodný divadelní a hudební program.

Foto: archiv festivalu Jeden svět

Na téma práce Mongolů za hranicemi jejich země debatovali diváci snímku Skvělá příležitost v rámci festivalu Jeden svět.

Článek

Jedním z promítaných snímků byl také snímek Skvělá příležitost, který mapuje osudy Mongolů, kteří se do České republiky vypravili za prací. Tato tématika se dotýká téměř každého většího města v republice, Plzeň nevyjímaje. A možná právě proto se toto téma setkalo s velkým ohlasem z řad Plzeňanů, kteří se zúčastnili diskuze s autorem filmového námětu Tomášem Janebou.

"Největší problém vidím v tom, že Mongolové, kteří k nám přicházejí za prací, jsou bez informací. Nevědí, na co mají právo, nevědí, jak se svých práv domoci, bývají rukojmím pracovních agentur, které často devalvují hodnotu člověka," uvedl při besedě s diváky Janeba.

Současně vzpomenul výzkum, který uspořádal společně se svými spolupracovníky v roce 2008 mezi mongolskou pracovní komunitou. Tento výzkum probíhal mimo jiné právě také v Plzni.

"Zjistili jsme, že v České republice existuje síť neziskových organizací, které jsou připraveny a schopny cizincům pomoci, ale Mongolové za nimi nepřijdou. Oni totiž nemají jasno v konceptu lidských práv a nerozumí tomu, jak u nás funguje a pomáhá systém neziskových organizací," uvádí k výzkumu Janeba.

"Tehdy jsme navrhovali, aby za Mongoly do jejich komunit chodil pracovník organizace s překladatelem a aby jim nabízeli pomoc s jejich problémy. Tento systém práce už mnohé neziskové organizace zavedly," dodává.

Většina promítaných filmů má i svého hosta, se kterým mohou posléze diváci debatovat. Významnými hosty středečního programu jsou například Přemysl Rosůlek z katedry politologie Západočeské univerzity v Plzni nebo Dagmar Štenglová, odbornice z Ústavu lékařské Genetiky. Ve čtvrtek na festival zavítá Jiřina Šiklová, významná česká socioložka, která se věnuje problematice seniority a aktivního stáří.

Související témata:

Výběr článků

Načítám