Hlavní obsah

V Plzni chutná pivo nejlépe venku

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Plzni chodí lidé za kulturou a dobrým pivem. Není nad to vychutnat si obojí pod otevřeným nebem, především nyní, kdy takovému venkovnímu posezení přeje i počasí. Centrální obvod inicioval snížení sazby poplatku u předzahrádek v centru města a Plzeňané se mohou těšit na jejich kapacitní rozšíření.

Foto: Alena Oudová

V Plzni chodí lidé za kulturou a dobrým pivem. Není nad to vychutnat si obojí pod otevřeným nebem.

Článek

Vedení Městského obvodu Plzeň 3 iniciovalo možnost snížení sazby poplatku za užívání veřejného prostranství u venkovních zahrádek pro provozovatele restaurací a kaváren ve středu města. Rada MO3 schválila výši nájmu 5 Kč za m² a doufá, že atraktivní nabídku majitelé podniků využijí a předzahrádky rozšíří.

"Podle průzkumů chtějí mít Plzeňané v historickém centru města méně aut, více zeleně a také více venkovního posezení u restaurací a kaváren," prozradil starosta centrálního obvodu Jiří Strobach.

"Pro většinu provozovatelů byl ale poplatek za zřízení předzahrádky příliš vysoký a nemohli si ji tedy během letní sezóny dovolit v takové míře. Zavedením výrazně nižší sazby poplatku doufáme, že majitelé restaurací nabídku uvítají a potěší své hosty možností občerstvit se venku," dodal starosta Strobach.

V letošním roce o umístění zahrádky již zažádalo několik podniků na náměstí Republiky, v Riegrově a Františkánské ulici, v Kopeckého sadech a v ulici Martinská, která se v loňském roce proměnila na pěší zónu.

Provozovatelé restauračních zařízení s předzahrádkou za sezónu dříve zaplatili až 81 tisíc korun. Po výrazném snížení sazby poplatku zaplatí provozovatelé za celou sezónu zhruba 27 tisíc korun, což představuje výraznou redukci nákladů a to o dvě třetiny.

Jak informuje tiskové oddělení třetího plzeňského obvodu, konečnou změnu vyhlášky, na základě které je poplatek vybírán, bude Zastupitelstvo MP projednávat během měsíce května.

Reklama

Výběr článků

Načítám