Hlavní obsah

V Plzni byla otevřena nová budova Zdravotnické záchranné služby

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V uplynulém týdnu byla slavnostně otevřena nová budova Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje v areálu bývalých borských kasáren v Plzni.

Foto: KÚ Plzeňského kraje

Výstavba nového sídla záchranářů za 105 milionů korun, financovaná z rozpočtu Plzeňského kraje, trvala od loňského září do letošního června.

Článek

Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje sídlila od roku 1993 v pronajatých budovách, které však už nesplňovaly požadavky na kvalitní zázemí zdravotnických záchranářů. Proto byly v roce 2010 zahájeny projektové práce na novostavbu objektu Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje v areálu bývalých kasáren v Plzni na Borech.

Výstavba nového sídla záchranářů za 105 miliónů korun, financovaná z rozpočtu Plzeňského kraje, trvala od loňského září do letošního června. Záchranáři nyní mají vlastní budovu s moderním zázemím, které plně vyhovuje jejich požadavkům.

"Jsem velmi rád, že mohu otevřít nové sídlo záchranky. Bylo plně financováno z rozpočtu Plzeňského kraje a já věřím, že bude dobře sloužit svému účelu a že zlepšením podmínek záchranářů jsme přispěli i ke zlepšení péče o pacienty," uvedl při slavnostním otevření náměstek hejtmana Plzeňského kraje pro oblast ekonomiky a financí Václav Šlajs.

"Stará budova záchranky, kde jsme byli v nájmu, byla naprosto nevyhovující. Tady mají lékaři skvělé zázemí, pokoje, kde si mohou odpočinout, nabrat síly a srovnat myšlenky. To ve staré budově naprosto nebylo možné," vypočetl výhody vlastního sídla krajských záchranářů jejich ředitel Roman Sviták.

Nová budova poskytuje v prvním podlaží prostorné garáže pro záchranářská auta, vybavenou dílnu a sklady pro jejich běžné opravy a údržbu, prostorný mycí box a sklady zdravotnického materiálu. Ve druhém podlaží se nachází ředitelství, kanceláře technicko-hospodářských pracovníků, denní místnosti pro výjezdové skupiny, prostorná zasedací místnost pro šedesát lidí a potřebné sociální zázemí. Třetí podlaží je vyhrazeno pro dispečerské pracoviště a informační technologie.

"Na tento okamžik jsme všichni netrpělivě čekali a slova v kuloárech se konečně změnila ve skutečnost. Novostavba našeho sídla je dokončena a s budovou, do které zatéká a kde se zvedají podlahy, se rozloučíme," uvedl Václav Ondra, manažer vnějších vztahů a mediální komunikace a záchranář pro urgentní medicínu.

Dispečink záchranky však ještě rok bude fungovat ve staré budově v ulici Edvarda Beneše. Poté se i operační středisko přesune do nového sídla.

Reklama

Výběr článků

Načítám