Hlavní obsah

V Plzeňském Prazdroji vozí návštěvníky nový ekologický autobus

Novinky, Alena Lochmannová

Plzeňský pivovar je nyní ještě o něco ekologičtější. Od ledna letošního roku přepravuje návštěvníky ze všech koutů světa v rámci prohlídkových okruhů Plzeňského Prazdroje v Plzni nový autobus na stlačený zemní plyn.

Foto: Plzeňský Prazdroj

V Plzeňském Prazdroji vozí návštěvníky nový ekologický autobus

Článek

Moderní autobus značky SOR BNG 10.5 v barvách značky Pilsner Urquell je poháněn stlačeným zemním plynem (CNG), což znamená výrazné snížení emisí oxidu uhličitého, oxidů dusíku i pevných částic ve výfukových plynech.

„Autobus v pivovaru vozí návštěvníky kromě Vánoc a Nového roku každý den v roce, a proto nám dopad jeho provozu na životní prostředí není lhostejný. Jsem rád, že nový autobus začal jezdit právě nyní, kdy očekáváme v rámci projektu Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015 zvýšený zájem návštěvníků o naše prohlídky,” uvedl Tomáš Raboch, vedoucí rozvoje cestovního ruchu a péče o historické dědictví Plzeňského Prazdroje. 

Zemní plyn CNG je jako motorový pohon považován za velice perspektivní palivo. Odborníci ho považují za relativně nejčistější alternativu k benzinu a motorové naftě. Mezi hlavní výhody patří bezpečnost a menší zátěž životní prostředí stejně jako nižší provozní náklady. 

Ekologičtější provoz však není jedinou výhodou nového autobusu. Návštěvníci pivovaru jistě ocení také fakt, že motor na CNG je mnohem tišší. Vně autobusu přibližně o 50 procent, uvnitř téměř o 70 procent. Vozidlo je nízkopodlažní, vybaveno automatickou plošinou pro handicapované, klimatizací a audiovizuální technikou. Vlastníkem a dopravcem je společnost ČSAD autobusy Plzeň a. s.

„Vozy naší společnosti zajišťují přepravu návštěvníků prohlídek v areálu Plzeňského Prazdroje již od roku 2006. Jsem potěšen, že se nám podařilo prohloubit spolupráci i pro další období a novým moderním autobusem vyhovět požadavkům pivovaru,” doplnil Miroslav Hucl, ředitel společnosti ČSAD autobusy Plzeň.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám