Hlavní obsah

V Pasově potkáte tři nádherné řeky, obří varhany i blba z kamene

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místo, kde naleznete největší chrámové varhany na světě, kde byl sepsán středověký hrdinský epos a kde to hýří studentským životem - to je bavorský Pasov. Pasov vám učaruje, některé možná inspiruje. Vždyť Pasov je místem, kde byl sepsán středověký hrdinský epos Píseň o Nibelunzích.

Foto: Alena Oudová

Pasov vám učaruje jedinečnou atmosférou.

Článek

Bavorský Pasov leží na jihu Německa na hranici s Rakouskem. Název získalo město podle kohorty germánských Batavů Castra Batavia. Z výrazu Batavis se vyvinul místní název Passawe.

Pasov jako město nikdy příliš nestrádal. Měl výhodnou polohu na dunajské cestě, a tak byl dopravním uzlem, který spojoval sever s jihem a východ se západem. Ve středověku Pasovem procházela Zlatá stezka, která přinášela život celým rozsáhlým oblastem sousedících středověkých států. Dodnes je Pasov vyhledávaným cílem turistů a to především díky své malebnosti.

Pasov není město, kam by stálo za to se hnát kvůli architektonickým památkám, i když jich zde není málo. Je to město, kam stojí za to se vypravit za atmosférou, projít si malebné uličky, posedět v jedné z řady hospůdek, nebo se proplout po Dunaji.

Turisté i místní často jako cíl svých procházek volí cíp, kde se stékají tři pasovské řeky – modrý Dunaj, zelený Inn a černý Illz. Můžete tady sedět hodiny na lavičce s parkem za zády a užívat si ten pohled. Inn vypadá jako nejmohutnější ze tří řek, ale ve skutečnosti je to tím, že má hloubku ani ne dva metry. Největší hloubku má Dunaj, který tak opouští město trojbarevný.

Krásný pohled na soutok je také z Horního hradu. Když se po cestě nahoru na hrad zadíváte, zaměřte se především na okna. Reálná jsou totiž jen některá, zbylá jsou povedenou malbou. A když se vyšplháte na hrad, stojí za to navštívit hradní restauraci a dát si zde zaslouženou kávu a apfelstrudel. Domluvit se domluvíte, i pokud nevládnete cizím jazykem. Valná část obsluhy zde mluví česky.

Za návštěvu stojí také dóm sv. Štěpána. Nad vstupem se zde honosně tyčí největší chrámové varhany biskupského světa. A ten pohled za to skutečně stojí!

Na kuriozitu narazíte hned nedaleko dómu. Na hradbě tady trůní hlava Pasovského blba. Naleznete ho v uličce před náměstím Domplatz. O původu Pasovského blba (der Passauer Tölpel) se příliš neví, možná byl součástí nějakého chrámového patrona, nebo se jedná o kamennou konzoli ze západního štítu dómu, která se zřítila nebo byla poškozena požárem.

Pasov si zamilujete. Někdo na první pohled, jiný na první pivo, někdo na první plavbu. Klid ulic se vám až vpíjí do žil. Pasov si zamilovala i Sisi nebo Michail Gorbačov. Oba ve své době nocovali v místním domu U Divokého muže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám