Hlavní obsah

V Ostravském muzeu byla zahájena výstava Aquileia - Křižovatka Římské říše

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zajímavá výstava byla v Ostravském muzeu otevřena náměstkem hejtmana Moravskoslezkého kraje Ing. Ivanem Strachoněm za přítomnosti obchodní atašé Italského velvyslanectví Dr. Vandy Spatarové. Veřejnost tak má od 19. února do 21. března příležitost zhlédnout historii města Aquilei.

Foto: Josef Zajíc

Ostravské muzeum 18.2.2014: Aquileia- Křižovatka Římské říše: Scéna se založení Aquilei, 1 polovina 1. století n.l.

Článek

Aquileia byla jakožto římská osada založena v roce 181 př. n. l., aby se o dvě století později stala největším, nejbohatším a nejhustěji osídleným městem severní Itálie. Za panování císaře Augusta město nazývali "druhým Římem".  Bylo jedním z největších tržišť na Jadranu.

„Výstava Aquileia - Křižovatka Římské říše je sestavena tak, aby mohla být putovní. Od roku 2009  byla již prezentována v mnoha evropských městech a po Praze je ke zhlédnutí i v Ostravském muzeu. Na 26 panelech můžeme vidět historii města Aquileia od jeho vzniku. Kromě panelů je tu i několik exponátů. Jsou to odlitky různých reliéfů, které byly nalezeny při archeologickém výzkumu města,” sdělila návštěvníkům vernisáže Dr. Eva Sušková z Kulturní asociace Mittaleuropa.

„Na výstavě návštěvníci zhlédnou starokřesťanskou mozaiku ze 4. století , kopii busty císařovny Livie nebo kopie římských mramorových reliéfů. Zajímavostí výstavy je stříbrný denár římského císaře Trajána z 2. století n. l.  Mince byla náhodně nalezena v roce 1823 u kostela sv. Josefa na Slezské Ostravě. Je dokladem, že oblastí dnešního Ostravska Jantarová stezka skutečně probíhala,” informoval kurátor výstavy PhDr. David Majer.

Výstava se koná ve spolupráci Ostravského muzea s Institutem pro studium Hedvábné cesty, Národním institutem pro Aquileiu, Moravskoslezským krajem a statutárním městem Ostrava.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám