Hlavní obsah

V ostravském Divadle loutek opět řádí pimprlata

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli 23. července zahájila svou činnost v Divadle loutek Ostrava pimprlata. Nejen že je děti se svými rodiči mohou vidět i v týdnu, na loutku si sáhnout a zahrát si s ní, ale každou neděli až do 20. srpna mohou zhlédnout vždy novou pohádku na otevřeném hledišti alternativní scény.

Foto: Josef Zajíc

Vodnická pohádka. Představení zahájila Hana Volkmerová a Tomáš Volkmer.

Článek

V neděli v 17 hodin zahájili prázdninové řádění pimprlat z Divadla loutek Ostrava a okolí Hana Volkmerová a Tomáš Volmer, kteří uvedli před vyprodaným amfiteátrem alternativní scény divadla první představení loutkového i živého divadla Divadelní společnosti Koňmo z Kardašovy Řečice.

Soubor Koňmo působí již od roku 1994. Vodnickou pohádku, kterou si pro ostravské děti a jejich rodiče připravili, nejprve hráli jako živé divadelní představení pro pět lidí. Postupně přešli na loutky. Scénář a režii představení Vodnická pohádka má Vít Schuster a Koňmo, hudbu napsal Václav Koubek, loutky stvořil Jan Růžička. Spolu s Vítem Schusterou všechny další role hraje Oldřich Hurych. Scénu navrhla Jitka Weinerová a Koňmo.

Vodnická pohádka nabízí příběh milý, křehký, zajímavý, dobrodružný a plný zapeklitých zvratů a kouzel, jako nakonec každá pohádka. Děvčátko Bětuška ztratí rodiče a přijde o svůj mlýn, který je jí ukraden. Mlynář a mlynářka se jí chtějí zbavit, a tak si pomohou kouzlem. Přivolají peklo pekelné, tedy v podobě čerta. Podepíši krví úpis. Další zařídí čert. 

Ale pozor! Vedle mlýna je rybník, v rybníce je vodička, ve vodičce rybička a - vodník! Hodný vodník, který mladou Bětušku, krásnou jako květ, miluje. Pomůže jí a všechno vyřeší.

Děj se odehrává i v rámci živých herců. Oldřich Hurych a Vít Schuster děti vtahují do děje, radí se s nimi, zpívají písničky, hrají na harmoniku, tančí a posouvají děj k dobrému konci. Dojde najevo, že krást, švindlovat, šidit, lhát se nemá, a že když tak někdo z lidí činí, tak se se zlou (někdy) do pekla dostane.  

Po představení se mohly děti podívat do zákulisí, vyzkoušet si loutky a na chvíli se stát opravdovými loutkoherci.

V nadcházejících nedělích se mohou děti těšit na pražské Studio Damúza, Divadlo PIKI, Divadlo Staré herečky a Scénu Bajka Těšínského divadla. Děti postupně mohou vidět inscenaci Houpavé pohádky zpracované na motivy pohádkové knížky Aloise Mikulky. Pak budou moci zažít putování s legračními klauny v představení Elá a Hop a nakonec dvě pohádky O Liduně a třech přadlenách a O línem Honzovi.

„Kdo hledá program na všední dny, může zhlédnout některou z krátkých dopoledních pohádek. V průběhu čtyř týdnů se v amfiteátru od úterý do pátku vystřídají studenti JAMU v Brně, klub dětské kultury Vsetín Bubu, Divadlo Formela a ostravský spolek THeatr Ludem. Hraje se od úterý do pátku vždy od 11.00 hodin,” informovala Klára Šebestová z Divadla loutek Ostrava.   

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám