Hlavní obsah

V Ostravě vzniknou nová parkoviště

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Město Ostrava se snaží systematiky zlepšovat životní prostředí pro obyvatele také tím, že postupně buduje odstavné parkoviště na okrajích centra Ostravy při vjezdu od Frýdku-Místku, Havířova, Karviné či od Hlučína a Opavy.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 4.2.2018 Vznikají nová parkoviště pro stovky aut. Kolonie Jeremenko.

Článek

Ve fázi přípravy k vybudování odstavných parkovišť je Záchytné parkoviště kolonie Jeremenko - ulice Moravská s ulicí Místecká. Následnou realizací dojde k vybudování parkoviště P+R (Park and Ride).

V současnosti se jedná o zatravněnou plochu s porostem několika stromů. Důležitým faktorem pro účelnost stavby je vybudování nové rampy z ulice Místecké ve směru od Frýdku-Místku. Cílem stavby je odklonit část vozidel směřujících do centra města Ostravy. Předpokládané investiční náklady stavby činí 40 327 421 Kč bez DPH. Vzniknou parkovací místa pro 150 aut.

Dalším příspěvkem ke zlepšení životního prostředí v centru města je vybudování Záchytného parkoviště P+R v blízkosti mimoúrovňové křižovatky ulice Místecké a ulice Rudné.

V současné době se v zájmovém území nalézá zpevněná plocha užívaná k odstavování a parkování vozidel, která však není označena jako parkoviště. Na zbytku inkriminované území se nacházejí zelené zatravněné plochy. Cílem stavby je odklonit část vozidel vjíždějících do centra města Ostravy. Předpokládané investiční náklady na stavbu činí 11 406 895 Kč bez DPH. Lokalita nabídne parkovací místa pro 110 aut.

Výhodu obou chystaných parkovišť jsou zastávky místní hromadné dopravy (MHD) směr centrum, kde v současnosti jezdí tramvaje 1 a 10. U linky tramvaje číslo 10, která v současné době zastávkami projíždí, se počítá, že po zprovoznění parkovišť bude na obou zastávkách zastavovat.

„Další možnosti k parkování vzniknou plochy u Dolu Hlubina v blízkosti podchodu k tramvajové zastávce (Dolní Vítkovice, Důl Hlubina) nedaleko klubu Heligonka. V první fázi od dubna 2018 bude v tomto místě parkovat přibližně 200 automobilů. Až dokončíme druhou etapu, parkoviště u Hlubiny pojme přes 600 aut,” uvedl radní pro dopravu Lukáš Semerák.

„Další parkoviště typu Park and Ride pro 135 aut začne v brzké době sloužit na Černém potoku u smyčky tramvají 11 a 14. Stavba tohoto parkoviště začne letos,” dodal primátor Tomáš Macura s tím, že parkoviště budou využívat motoristé jedoucí do Ostravy od Hlučína a Opavy.

Řidiči, kteří odstaví své auto na tomto parkovišti, budou moci pokračovat místní hromadnou dopravu do centra města Ostravy tramvajemi i autobusy.

Reklama

Výběr článků

Načítám