Hlavní obsah

V Ostravě stoupá počet zájemců o vyšetření klíšťat

Novinky, Radka Miloševská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třikrát vyšší zájem o vyšetření infekčnosti klíšťat zaznamenávají v současnosti laboratoře AGELLAB v Ostravě-Vítkovicích oproti době, kdy vyšetření nabídly před pěti lety poprvé.

Foto: Radka Miloševská

Nejčastěji testují klíšťata na přítomnost DNA nejrozšířenějších nákaz přenositelných na člověka, a to klíšťové encefalitidy a lymeské boreliózy.

Článek

Nejčastěji zde testují klíšťata na přítomnost DNA nejrozšířenějších nákaz přenositelných na člověka, a to klíšťové encefalitidy a lymeské boreliózy.

Každý týden osloví laboratoře AGELLAB v Ostravě okolo tří zájemců o toto vyšetření. Před pěti lety, kdy odborníci s vyšetřením začínali, byl zájem třetinový. Zájem o vyšetření infekčnosti klíšťat však zvyšuje stále častější výskyt nebezpečných nákaz klíšťové encefalitidy a lymeské boreliózy na území Česka.

Přibližně 20 procent klíšťat je infikováno borréliemi, 2 – 7 procent pak virem klíšťové encefalitidy. Promořenost se však lokálně může velmi měnit. Ačkoliv zájem o vyšetření infekčnosti klíšťat roste, laboratoře nejčastěji provádí vyšetření klinického materiálu, v tomto případě mozkomíšního moku.

Letos laboratoře AGELLAB provedly již více než 1 000 vyšetření mozkomíšního moku a s ním související potvrzení virové či bakteriální etiologie onemocnění nervové soustavy. Je to třikrát více než v roce 2015. Tato vyšetření patří k nejčastěji prováděným, infekčnost klíštěte vyšetřují odborníci spíše doplňkově.

Vyšetření infekčnosti klíštěte v laboratořích AGELLAB v Ostravě je velice specializované. „Testování probíhá pomocí diagnostické metody Real-Time PCR, kterou se zjišťuje přítomnost patogenů i dalších bakterií a virů v těle klíštěte, přičemž stanovení jednoho patogena stojí tisíc korun,“ uvedla Mgr. Hana Bílková Fránková, MBA, odborná garantka za mikrobiologii z ostravské laboratoře AGELLAB s tím, že klíště mohou lidé přinést do laboratoře osobně nebo také zaslat poštou.

„Doporučujeme jej po vytažení umístit například do prázdné lékovky se stéblem trávy či vlhkým papírkem kvůli zachování vlhkosti. Pokud se podařilo klíště přetrhnout, pak stačí poslat i tělo bez bodavě sacího ústrojí nebo roztržené klíště,“ radí Mgr. Hana Bílková Fránková a dodává, že výsledky obdrží pacient nejpozději do jednoho týdne osobně, nebo v zabezpečeném e-mailu.

Nejúčinnější prevencí vzniku onemocnění je očkování, to je však k dispozici pouze proti klíšťové encefalitidě. Ani dospělí lidé by neměli očkování podceňovat, onemocnění může mít pro člověka těžké zdravotní následky. Očkování proti lymeské borrelióze k dispozici stále není.

Při pobytu v přírodě je nutné používat repelenty, aplikovat je hlavně od kolen níže, volit vhodné oblečení (dlouhé světlé kalhoty) a hlavně pečlivě po návratu domů prohlédnout celé tělo (prohlídku je vhodné opakovat znovu ráno). Je nutné myslet i na možnost přisátí mnohem menších stádií klíštěte – larev (0,8 mm) či nymf (1,2 mm). Pokud klíště najdeme, pak jej co nejdříve pinzetou, nebo speciální plastovou lžičkou se zářezem vytáhneme. Nikdy klíště nesmíme rozmačkávat mezi prsty, a to i v případě, že vytahujeme klíšťata našim mazlíčkům. Místo po odstranění klíštěte vydezinfikujeme.

Reklama

Výběr článků

Načítám