Hlavní obsah

V Ostravě připravili v rámci Mezinárodního dne archivů zajímavou výstavu

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paláce hojnosti - ostravské obchodní domy byl název výstavy, kterou v rámci Mezinárodního dne archivů připravil ve čtvrtek 9. června Archiv města Ostravy. Výstava trvala od 9 do 17 hodin a byla ukončena odbornou přednáškou.

Foto: Josef Zajíc

Archiv města Ostravy 9.6.2016. Výstava Paláce hojnosti - ostravské obchodní domy. Badatelna AMO

Článek

V badatelně Archivu města Ostravy (AMO) měli návštěvníci možnost zhlédnout podrobnou výstavu o ostravských obchodních domech minulosti i přítomnosti.

Pracovníci archivu představili obchodní domy Textilia, Chamrád, Bachner, Pešat, ASO, modernější Laso, Baťa, Borger a Brouk a Babka. Návštěvníci si tak mohli prohlédnout zajímavé archiválie z doby, kdy tyto obchodní domy byly v největším rozkvětu.

Pro návštěvníky připravili také virtuální prohlídky a komentáře k jednotlivým obchodním domům. Jak se vyvíjely od svého založení, přes druhou světovou válku, bombardování centra Ostravy, kdy některé byly zničeny. Zaznamenávají dobu znárodnění, změny názvů obchodních domů a jejich osudy po roce 1989, kdy mnohé zanikají a osudy těch, co zbyly, nejsou nijak povzbudivé.

Například obchodní dům ASO, jeden z nejznámějších obchodních domů, byl v roce 1945 znárodněn a v roce 1951 přejmenován na Hutník. V letech 1979-1984 byla realizována přístavba obchodního domu Hutník na Masarykově náměstí. Střešní terasou byl spojen s bývalých OD ASO. V roce 1990 byl původní OD ASO vrácen v restituci a v roce 1994 prodán Všeobecné zdravotní pojišťovně, která dům v roce 2015 opustila. Nyní nejsou prostory využívány. Původní přístavba na Masarykově náměstí dostala v roce 1991 po rekonstrukci název Laso.

Svoji zajímavou historii má i obchodní dům Textilia. Dům se začal stavět v období let 1928-1929. Dán do užívání byl v roce 1930. Při bombardování byl zasažen a část domů byla demolována, část byla opravena a uvedena do provozu.

V roce 1948 byl OD Textilia znárodněn a začleněn do podniku TEP. Obchodní dům získal nové jméno Ostravica. Od té doby mění jak názvy, tak své státní majitele. V roce 1993 byl OD privatizován a opět změnil jméno na Módní dům Ostravica - Textilia. Domu byl osudný rok 2000, kdy se zřítila střecha starší části objektu. V roce 2001 byl objekt znovu částečně zprovozněn, 2003 definitivně uzavřen. Od roku 2010-2016 je osud OD nejasný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám