Hlavní obsah

V Ostravě připravili interaktivní výstavu Cesta oceli

Novinky, Josef Zajíc

V Dolní oblasti Vítkovice v Ostravě ve druhém patře Světa techniky se nachází malá, ale poučná interaktivní výstava Cesta oceli, kterou připravila společnost ArcelorMittal.

Foto: Josef Zajíc

Výstava Cesta oceli společnosti ArcelorMittal ve Světě techniky v Dolní oblasti Vítkovice. 11.9.2015

Článek

Výstava názorně předvádí, jak se vyrábí ocel, která je nedílnou součástí našeho života.

Na malém prostoru je ukázáno to, co se objevuje v několika učebnicích základních,  středních a odborných speciálních škol.

Návštěvník zde má stručně popsanou funkci vysoké pece, okolo níž do velkého Světa techniky v Dolní oblasti Vítkovice příchází. Tak pochopí, že železo se vyrábí tavením železné rudy ve vysoké peci. Vytavené železo stéká do spodní částí pece, ze které se v pravidelných intervalech vypouští do pojízdných pánví železo a putuje do ocelárny.

V ocelárně hmota podstupuje další výrobní činnosti. Nastává plynulé odlévání, řezání, válcování a následuje výrobek. Ten se již vyrábí ve specializovaných továrnách, jako jsou například válcovny plechů, drátovny a továrny na výrobu trub různých průměrů.

Interaktivní výstava dává návštěvníkovi možnost vlastním zásahem si pozměnit tloušťku válcovaného materiálu a jako třešničku na dortu umožňuje vyrobit si svoji lžičku. Člověk musí měřit, ořezávat, leštit, až nakonec vypadne krásná lesklá lžička, která se stává jeho majetkem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám