Hlavní obsah

V oslavě Velikonoc se prolínají dvě tradice

Novinky, Vladimíra Krejčí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Křesťanský příběh o smrti a zmrtvýchvstání Ježíše Krista a připomínka každoroční obnovy života přírody, to jsou dvě tradice, které se prolínají v oslavách Velikonoc. Boží hod velikonoční se slaví vždy v neděli, datum je pohyblivé a určuje se podle oběhu měsíce.

Foto: Vladimíra Krejčí

Etnografka Mária Kudelová při výrobě kraslic.

Článek

Z křesťanského hlediska mají Velikonoce mimořádný význam, z Ježíšova zmrtvýchvstání totiž vzešla sama podstata víry.

„V čase jarních židovských svátků Pesach přišel Ježíš se skupinou učedníků do Jeruzaléma, byl zajat a odsouzen k smrti. Vynesl svůj kříž na horu za městem zvanou Golgota, kde byl ukřižován. Jeho stoupenci sňali mrtvé tělo z kříže a uložili je do hrobu. Ježíš zázračně vstal z mrtvých a dal vědět, že bude žít na věky,“ připomněla křesťanské poselství svátků Mária Kudelová, etnografka Vlastivědného muzea v Šumperku.

Velikonoce spadají do doby jarní rovnodennosti, kdy v našich zeměpisných šířkách začíná vegetační cyklus. Ve všech společenstvích, která obdělávala půdu, vycházely jarní oslavy z kultu matky země, obnovy a pokračování života.

Neděle po prvním jarním úplňku

„Některé zvyky, nesoucí známky prosperitní a přírodní magie, nesplynuly s křesťanským obrazem oslav. Konají se před Velikonocemi nebo po Božím hodu na závěr křesťanského svátku,“ uvedla etnografka.

Velikonoce nejsou určeny pevným datem, ale měsíčními fázemi. Boží hod se slaví v neděli po prvním jarním úplňku. Velikonoční svátky mohou být v rozmezí od 22. března do 25. dubna.

Reklama

Výběr článků

Načítám