Hlavní obsah

V olomoucké ZOO přivítali vikuního kluka

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedno z posledních letošních mláďat, které se v ZOO Olomouc narodilo, je sameček lamy vikuni. Jeho porod mohli v neděli 18. prosince odpoledne pozorovat návštěvníci takřka v přímém přenosu. Brzy po narození se mládě postavilo na nohy a do hodiny čile pobíhalo po výběhu.

Foto: Milan Kořínek
Článek

"Nás by potěšilo, kdyby nový přírůstek byla samička, ale po třetí je to kluk," posteskla si mluvčí zahrady Hana Labská.

Lamy vikuně chová olomoucká zoo od roku 1999. "Nejdříve jsme měli pouze samčí skupinu, která sloužila  jako genetická banka pro ostatní zoo, které v Evropě vikuně chovají. Až v roce 2005 přibyly na doporučení koordinátora chovu dvě samičky ze zoo v Dortmundu a v Děčíně," dodala mluvčí.

První mládě přišlo na svět v roce 2007, sameček Carlos ale musel být odchován uměle, protože mladá matka o něj neprojevila žádný zájem. O své druhé mládě, zatím jedinou samičku, která se v olomoucké zoo narodila v roce 2008, se již pečlivě starala. V letošním roce se skupina vikuní chlubí rovnou dvěma mláďaty - starší se narodilo v září. Návštěvníci mohou celou skupinu pozorovat ve výběhu za pavilonem šelem.

Dalšími žhavými kandidáty na poslední mládě roku 2011 jsou v olomoucké ZOO žirafa a gibon zlatolící. Možná se některé z nich stane prvním mládětem roku 2012. 

Lama vikuňa

je divoký druh lamy žijící ve vysokých Andách jižního Peru a Bolívie a v severních oblastech Argentiny a Chile. Většina zvířat je chráněna a chová se i v rozsáhlých přírodních rezervacích a v oplocených oborách, jako je např. Kala-Kala v Peru. Určitý počet zvířat se chová na výzkumných stanicích v polodomestikovaném stavu. 

Reklama

Výběr článků

Načítám