Hlavní obsah

V obci Dolce se bude zase zvonit. Místní kaple se po letech dočkala rekonstrukce

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chloubou obce Dolce na jižním Plzeňsku je místní kaple Sv. Antonína, ke které mají místní vztah již odedávna, což možná souvisí s tím, že právě kaple vznikla z iniciativy občanů a s jejich finančním přispěním.

Foto: Obec Dolce

Chloubou obce Dolce na jižním Plzeňsku je místní kaple Sv. Antonína, ke které mají místní vztah již odedávna.

Článek

Kaple se nyní dočkala významné rekonstrukce a obec má v plánu ji začít znovu využívat. V obci Dolce se tak opět rozezní zvony.

Kaple Sv. Antonína Paduánského byla postavena z podnětu místních obyvatel a vysvěcena v červnu roku 1934. Původně sloužila pro křty, svatby, pohřby, ale také jako místo setkávání. Do roku 2007 se v kapličce zvonilo při úmrtí místních občanů. Vedle provedení stavebně-technických prací nyní obec cílí na posílení vztahu obyvatel k obci a oživení místního komunitního života.

"Například na svátek Sv. Antonína v měsíci červnu se v obci koná pouť a dříve se tu konaly malé mše. Dále prochází v době Velikonoc obcí tzv. řehtáči a před samotnou kapličkou se zastavují a odříkává se modlitba. Obyvatelé kapličku znají i prostřednictvím stále živého zvyku, kdy je při úmrtí občana vyvěšován v obci černý prapor a zvoní se umíráček jako pocta zemřelému," vyjmenovává využití kapličky starosta obce Michal Šimon. Význam kaple je zřetelný také díky v obci působícímu Sboru dobrovolných hasičů. Ten v roce 2013 oslavil devadesáté výročí od založení a při této příležitosti se v kapli uskutečnilo svěcení hasičského praporu.

V rámci provedených stavebních úprav se vyměnila střešní konstrukce včetně krytiny a klempířských prvků. Provedla se izolace včetně částečné sanace interiérového a vnějšího zdiva a dalších prvků řešících odvod vlhkosti. Opravil se přístupový chodník ke kapli na pozemku a byl vybudován pás štětové dlažby po jejím obvodu. Rekonstrukce se dotkla také interiéru.

Po rekonstrukci kaple bude následovat úprava jejího okolí. Obec má v plánu upravit část trávníku vedle přístupového chodníku a umístit tam jednoduché sezení s pultíkem, tak aby bylo možné tento prostor využívat jako místo zastavení a setkávání pro seniory, rodiče s dětmi a další obyvatele a návštěvníky obce a navázat tak na dřívější tradici. Předpokládá se také umístění stojanu na kola před pozemek s kaplí a umístění jednoduchého informačního prvku popisujícího nejen kapli sv. Antonína, ale také obec Dolce, případně širší region.

"Domnívám se, že tato akce přinesla kapličce kvalitní historickou obnovu, návrat původních maleb a celkovou obnovu, která zajistí v dalších letech její stabilitu," doplnil starosta Šimon.

Rekonstrukční práce byly podpořeny z dotačního programu ministerstva zemědělství Udržování a obnova kulturního dědictví venkova. Celkové náklady na rekonstrukci kaple činily 244 661 korun, z čehož dotace činila 99 986 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám