Hlavní obsah

V nejdelších štolách v Evropě to bouchne

Novinky, Lenka Hatlapatková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejdelší štoly v Evropě, které se nacházejí ve Štramberku na severní Moravě, se v rámci Dnů evropského dědictví otevřou veřejnosti. Pokusné štoly zde byly vybudovány v 60. letech minulého století a v České republice jsou skutečně ojedinělým pracovištěm.

Foto: Archiv VVUU, a.s.
Článek

Štoly totiž umožňují simulovat výbuchy v důlních dílech, dlouhých chodbách, v prostorách různých průmyslových odvětví a tak podobně.

Návštěvníci mohou nahlédnout do tří zkušebních štol, seznámit se s výzkumem a zkouškami, které v nich provádí, a na vlastní oči se přesvědčí, že výbušnou směs mohou udělat i z mouky či cukru. Den otevřených dveří v pokusných štolách ve Štramberku (odloučené pracoviště ostravské společnosti VVUÚ, a.s.) se koná v sobotu 12. září od 9 do 16 hodin.

Areál pokusných štol se nachází na okraji katastru města Štramberk - v prostoru bývalého vápencového lomu (místní část Na Horečkách) a od zástavby města je oddělen terénními překážkami, které nejen zvyšují bezpečnost, ale částečně plní také úlohu protihlukové bariéry.  

„Díky zkouškám v těchto školách jsme získali řadu poznatků, které výrazně ovlivnily vývoj protivýbuchové prevence. V uplynulých letech prošly štramberské štoly modernizací a staly se zdrojem informací i pro další oblasti průmyslu a dennodenního života,“ uvedl Libor Štroch, ředitel VVUÚ, a. s.

Celkem tři pokusné štoly jsou vyraženy v dobývacím prostoru lomu Kotouč. Toto v České republice unikátní pracoviště je schopno řešit v rámci výzkumné, zkušební a zakázkové činnosti problematiku jak v oblasti protivýbuchové prevence, tak v oblasti bezpečnosti a technologie trhacích prací. Proti přenosu nežádoucích tlakových účinků na okolí jsou štoly vybaveny hrázovými protivýbuchovými objekty.

„V rámci dne otevřených dveří naší společnosti seznámíme návštěvníky s pokusnými štolami a se zkouškami, které zde děláme. Na své si přijdou laici, kteří mohou na vlastní oči vidět výbušné projevy hořlavých prachů vyskytujících se v různých průmyslových odvětvích. Předvedeme vždy čtyři výbuchy různých druhů prachů s odlišnými navážkami podle konkrétního prachu od dvou kilogramů až po osm kilogramů, a to vždy ve dvouhodinových intervalech v 9, 11, 13 a 15 hodin," doplnil Jakub Zdebski ze společnosti VVUÚ, a. s. 

Bližší informace na tel. 596 252 300, sekretariát společnosti VVUÚ, a.s. 

Související témata:

Výběr článků

Načítám