Hlavní obsah

V Mníšku se lze vyfotit s Pretty Woman i si užít pálení čarodějnic

Novinky, Jana Digrinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blíží se pálení čarodějnic. Všechny holky vezměte košťata a přijďte si zařádit. Jedním z míst divokého reje je i předzámčí zámku v Mníšku pod Brdy, kde Zálesáci chystají velký oheň se zábavou. Než tak malé i velké čarodějnice učiníte, zastavte se na zámku a vyfoťte se s Pretty Woman nebo se Sissi.

Foto: Jana Digrinová

Vyfoťte se s panenkou, která se vám líbí.

Článek

Během víkendu 30. dubna a 1. května můžete vidět nejen krásné prohlídkové trasy věnované bydlení drobné šlechty za první republiky, ale taky speciální prohlídku módy na panenkách Barbie.

Panenky vlastnoručně oblékla, učesala a vyšňořila Jarmila Kupková, bývalá učitelka matematiky a hudební výchovy. Se zajímavou zálibou začala v roce 2002. „Přišly za mnou vnučky a chtěly, abych jim ušila šatičky na panenky. Napadlo mě, inspirovat se v historii, což byl vždy můj koníček. Začala jsem vybírat modely z historie módy. Moje první volba padla na rokokové šaty ze zeleného taftu markýzy de Pompadour, což byla milenka francouzského krále Ludvíka XV., který žil v 18. století,“ říká Jarmila Kupková.

Šaty jsou pokryty 70 malými barevnými růžičkami, které musela uháčkovat. Dnes sbírka čítá na 75 kostýmů, které jsou ušity podle střihů z Dějin odívání a všechny představují nějakou konkrétní osobnost.

„Šaty jsou šité v ruce, protože v těchto titěrných velikostech se šicí stroj použít nedá. Kromě šatů uzpůsobuji tehdejší módě i účesy, takže některým panenkám jsem musela natáčet vlasy na párátka,“ popisuje svou práci Jarmila Kupková.

Navštivte starověký Egypt, Řecko, Řím. Podívejte se na oděvy z gotiky, renesance nebo baroka. Vyfotit se můžete například s panenkou, která představuje prostitutku Vivien z filmu Pretty Woman.

Minulý víkend probíhalo na zámku slavnostní zahájení sezóny a bylo veleúspěšné. Takto zhodnotila celou akci jedna z návštěvnic: "Krásné nedělní odpoledne. S dcerou jsme byly nadšené. Úžasná atmosféra, dětská prohlídka, výtvarný ateliér, výstava panenek, velikonoční jarmark. Vše perfektně zorganizováno. Hodně a rádi cestujeme, takže máme srovnání. Cením si nenásilné formy, jak všechny zatáhnout do dění."

I další návštěvníci akci ocenili například příspěvkem pro žluté kuře do sbírky Pomozte dětem. Vybralo se přes 12 tisíc, což je o necelé tři tisíce více než vloni.

Reklama

Výběr článků

Načítám