Hlavní obsah

V Mníšku oslavili nástup nového roku vypouštěním balónků štěstí

Novinky, Jana Digrinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až 450 létajících lampiónků stoupalo 30. prosince k obloze na náměstí v Mníšku pod Brdy při oslavách předčasného Silvestra. Svá nejtajnější přání poslali lidé do oblak v Mníšku vůbec poprvé.

Foto: Jana Digrinová

Začínáme vypouštět balóny štěstí.

Článek

„Je to senzační, vypadá to nádherně, skvělá atmosféra!“ Takto dospělí i děti hodnotili samotné vypouštění balónků štěstí, kterým se také říká létající lampióny. Zvyk k nám doputoval až ze severního Thajska, kde lidé již po staletí vypouštějí balónky při slavnostech i rodinných oslavách. Přání se mohou psát přímo na balónek, který je vyroben z rýžového papíru a bambusu, nebo si je alespoň v mysli přát.

Balónek se zapálí, počká se, až se naplní teplým vzduchem a pak už jen sledujete, jak se balonek postupně ztrácí v dáli.

„Předsilvestrovská oslava je v Mníšku tradiční. Léta se tu na náměstí F. X. Svobody lidé scházejí, aby se společně podívali na ohňostroj s hudebním doprovodem, zazpívali si s kapelou F. a K., připili si svařáčkem, ti malí čajem, a popřáli si štěstí a zdraví do nového roku. Lidé mají možnost popřát si se starostou, místostarostou a některými radními, jež se chopili příjemné práce. Nalévali dospělým svařáček a dětem čaj. Vypouštění létajících balónků mělo být oživení celé akce,“ říká hlavní organizátor Miloš Navrátil.

„Určitě se nám to povedlo, protože balónků jsme prodali téměř tisíc a viděli jsme je létat po obloze ještě na Silvestra a na Nový rok, kdy si je lidé vypouštěli ve svých rodinách.“

Možná vznikla v Mníšku nová tradice. A možná, že společně vyjádřená touha po štěstí, skutečně přinese Mníšku mnoho dobrých a úspěšných dní v roce 2011. Všichni si to určitě přáli.

Reklama

Výběr článků

Načítám