Hlavní obsah

V mladoboleslavské knihovně bylo pokřtěno už třetí novodobé číslo sborníku Boleslavica

Novinky, Petr Novák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V pátek 19. prosince proběhl v Knihovně města Mladá Boleslav slavnostní křest vlastivědného sborníku Boleslavica ’14. Historie sborníku Boleslavica sahá až do roku 1969, avšak pravidelného vydávání se dočkal až v posledních třech letech.

Foto: Petr Novák

Historik Karel Herčík (vlevo) a ředitel Muzea Mladoboleslavska Luděk Beneš křtí sborník Boleslavica ’14

Článek

Pravidelnému vydávání sborníku Boleslavica bránily nejprve politické a posléze finanční a organizační důvody. Zlom nastal až v roce 2012, kdy se tvorby sborníku ujali dva mladí historici - Jan Juřena a Jiří Filip a coby výkonní redaktoři sestavili pod hlavičkou Muzea Mladoboleslavska a Státního okresního archivu Mladá Boleslav sborník Boleslavica ’12.

V loňském roce se podařilo navázat vydáním svazku Boleslavica ’13 a obnovená tradice úspěšně pokračuje i letos. Aktuální ročník je tedy třetí novodobý, celkově však od roku 1969 Boleslavica vychází již posedmé.

Mezi významné hosty podvečera patřili kromě ředitele Muzea Mladoboleslavska Luďka Beneše také historik a redaktor sborníku Boleslavica ’68 Karel Herčík či zastupitel Středočeského kraje Karel Horčička.

V letošním roce uplynulo 100 let od vypuknutí 1. světové války, křtu se proto zúčastnili i vojáci v dobových uniformách.

Tématu 1. světové války se věnuje i několik příspěvků v letošním sborníku, například příspěvek Romana Wojciechowskeho „Město Kosmonosy za Velké války 1914–1918“, vzpomínky Barbory Hoblové na 1. světovou válkou zpracované Hankou Müllerovou či připomenutí významného organizátora protirakouského odboje Luise Tučka v článku Tomáše Pilvouska.

Článek Viktora Čížka a Zdeňka Víška je věnován mladoboleslavskému rodáku, básníku Františku Gelnnerovi, který byl v roce 1914 na haličské frontě prohlášen za nezvěstného, a popisu cesty autorů do ukrajinského Gorodku, kde představitelům tohoto města předali v létě 2014 pamětní desku věnovanou právě Gellnerovi.

Nechybí však ani jiná témata – o nálezu bronzového hrotu kopí u Pískové Lhoty pojednává článek archeologa Filipa Krásného, Lenka Procházková seznamuje čtenáře s časopisem Žena, který roku 1902 krátce vycházel v Mnichově Hradišti, Jan Juřena se ve svých článcích věnuje požáru zámku v Bělé pod Bezdězem v roce 1929, nálezu souboru památek ve věži bělského zámku a 100. výročí narození válečného pilota Miroslava Červinky.

Ředitel Státního okresního archivu Mladá Boleslav Jan Šimonek jako již tradičně přispívá dalším dílem článku pojednávajícím o válečných pomnících v regionu. Podbezdězí v literární tvorbě Karla Sellnera je téma Bohumila Horáčka, Ladislav Futtera se věnuje ve svém příspěvku pobytu lužickosrbských dětí v Jabkenicích a Luděk Beneš připomíná 200 let od narození vlastence a poslance Jana Nepomuka Krouského. Zastoupeno je i jedno přírodovědné téma – Václav Petříček se ve svém článku věnuje území Radouč.

Součástí sborníku je historicko-vlastivědná bibliografie za rok 2013, recenze vyšlé literatury s regionální vlastivědnou tematikou a výroční zprávy muzeí a archivů v mladoboleslavském okrese.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám