Hlavní obsah

V Městské nemocnici v Ostravě byla otevřena nová oddělení

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za přítomnosti ředitele Městské nemocnice v Ostravě MUDr. Tomáše Nykla, primátora města Ostravy Petra Kajnara a dalších hostů byla 5. června slavnostně přestřižena páska nově otevřených oddělení hemodialýzy a centrální sterilizace.

Foto: Josef Zajíc

Městská nemocnice Ostrava. Nová hemodialyzační jednotka. 5.6.2013

Článek

V Městské nemocnici Ostrava na Fifejdách byl středeční den 5. června velmi slavnostní. Za přítomnosti ředitele nemocnice MUDr. Tomáše Nykla, primátora města Ostravy Petra Kajnara, jeho náměstkyně Simony Piperkové, hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslava Nováka a dalších hostů byla otevřena dvě velmi důležitá oddělení: hemodialýzy a centrální sterilizace.

Po slavnostním přestřižení pásky se pozvaní zástupci kraje, města a institucí prošli zcela novým oddělením hemodialýzy. Oddělení, které mnohým občanům zachraňuje a prodlužuje život.

"Na zdejším novém oddělení hemodialýzy máme připraveno 16 lůžek pro pacienty. Doba jedné hemodialýzy trvá díky novým, moderním přístrojům 4 až 5 hodin oproti osmi hodinám na starém oddělení. Klienti jsou po zdravotnické stránce monitorováni a také mají své osobní soukromí. Mohou se dívat na televizi, nebo se podle vlastního uvážení sami zabavit, " informovala vrchní sestra oddělení PhDr. Eva Mrázková.

Na jiném místě Městské nemocnice Ostrava bylo současně otevřeno oddělení centrální sterilizace. Tímto oddělením přítomné provázela vrchní sestra Bc. Martina Mikurdová, která podrobně vysvětlila cestu od příchodu použitých instrumentárií ze 17 operačních sálů a dalších oddělení až po konečné vydání sterilizovaných nástrojů, přístrojů a zařízení zpět na oddělení.

Jednotlivé sterilizační kroky, průchody sterilizačními přístroji zaznamenávají počítače, vše se kontroluje a při výstupu po konečném zabalení dostávají instrumentária certifikát nové sterilizace. Materiál je v přísně hygienických podmínkach balen do sterilizačních obalů a před expedicí je opatřen ochrannou igelitovou folií. Každý jednotlivý kus je označen dobou exspirace podle české legislativy.

Podle ředitele nemocnice MUDr. Tomáše Nykla zprovozněním obou oddělení se Městská nemocnice Ostrava dostala opět na vyšší úroveň péče o 350 000 obyvatel spádové oblasti Ostravy.

Městská nemocnice Ostrava, jejímž zřizovatelem je Statutární město Ostrava, poskytuje zdravotní služby od roku 1948. Je druhým největším městským podnikem. Z hlediska zatížení akutním provozem je jednou z nejvytíženějších nemocnic v ČR.

 V současné době má 694 akutních lůžek, 150 v léčebně dlouhodobě nemocných a 66 lůžek v Domě sociálních služeb. Ročně je tu 30 tisíc hospitalizovaných pacientů, 280 tisíc akutně ošestřených a každý rok je provedeno 15 tisíc operací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám