Hlavní obsah

V Městské nemocnici Ostrava slouží nově zrekonstruovaný rehabilitační bazén

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rehabilitační bazén, který je součástí třípodlažního pavilonu F Městské nemocnice Ostrava, prošel tříměsíční rekonstrukcí. Bazén, který slouží pacientům rehabilitační a fyzikální medicíny a v odpoledních hodinách veřejnosti, byl otevřen ve středu 1. listopadu.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 1.11.2017 Městská nemocnice Ostrava má zrekonstruovaný rehabilitační bazén.

Článek

Oprava byla zahájena 10. července. Bazén, který byl v havarijním stavu, má rozměry 11,67 x 4,69 metru. Hloubka bazénu se pohybuje od 120 do 150 cm. Nově je vybaven nerez vložkou s přelivným žlábkem a jsou v něm umístěny čtyři masážní trysky. Teplota vody se pohybuje okolo 29 - 31 stupňů.

„Původní rehabilitační bazén sloužil veřejnosti od roku 1998 a po téměř dvaceti letech provozu už potřeboval modernizaci. Především technické zázemí v suterénu bylo ve špatném stavu. Jeho novou podobu pozitivně přijal personál a věřím, že jeho současný vzhled kladně ohodnotí také pacienti a zájemci, kteří ho budou využívat v odpoledních hodinách. Ať už v rámci plavání rodičů s dětmi nebo při nemocničním předporodním kurzu,” řekl ředitel Městské nemocnice Ostrava Petr Uhlig.

V rámci modernizace byla instalována nová bazénová technologie, vyměněna svítidla, obklady, dlažba, nahrazena byla také stará okna dveře. Odstraněna a vyměněna byla stávající keramická dlažba a obklady ve sprchovém koutu i kolem celého obvodu bazénu. Demontovány byly staré radiátory a nahradily je nové s termostatickými ventily.

K bazénu patří také pomůcka pro imobilní pacienty. Mají k dispozici sedačkový jeřáb, kterým se pohodlně pacient dostane do vody. Modernizace bazénu stála 5,953 miliónu korun a byla hrazena z ostravského městského rozpočtu.

„Na oddělení pracujeme čtyři lékařky a chodí nám vypomáhat bývalý primář MUDr. Petr Galus. Dále jsou to rehabilitační sestry a fyzioterapeutky. Aby se sem člověk dostal, tak má dvě cesty. Buď jako pacient. Po prohlídce mu naordinujeme také rehabilitaci v bazénu pod dohledem rehabilitačního pracovníka. Pojišťovna hradí 5 x 15 minut, což je málo, a proto cvičení u nás trvá od třicet až čtyřicet pět minut, ale pacient si na každou jednotku doplácí 35 korun. Druhá cesta je, že si občan zaplatí za odpolední pobyt v bazénu 50 korun na hodinu pobytu,” informovala MUDr. Jana Vlčková, primářka oddělení léčebné rehabilitace.

„Postupnými kroky měníme nemocnici v moderní instituci evropského formátu. K nedávno zmodernizovaným prostorám pro praktické lékaře a IT specialisty teď přibývá zrekonstruovaný rehabilitační bazén. Další viditelné změny jsou připraveny na příští rok, například stavební úpravy pavilonů H1 a H2. A obměňujeme také přístrojové vybavení. Do konce letošního roku to budou nové přístroje za 36 miliónů korun. V současnosti je ve fondu pro rozvoj Městské nemocnice Ostrava aktuálně 365 miliónů korun,” řekl při slavnostním otevření zrekonstruovaného rehabilitačního bazénu Michal Mariánek, náměstek primátora města Ostravy pro zdravotnictví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám