Hlavní obsah

V mázhauzu plzeňské radnice si můžete prohlédnout unikátní betlém nebo poslat Ježíškovi dopis

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Několik stovek různě velkých postaviček, ale i vánoční pohlednice od Josefa Lady jsou k vidění na plzeňském náměstí Republiky.

Foto: Jan Kaše

Velký plzeňský betlém

Článek

Velký plzeňský betlém vznikl v roce 2000. Hlavní postavy Marie, Josef, Ježíška a Tří králů vyrobili studenti. Od té doby v něm každým rokem narůstá počet figurek, kterých je téměř osm set.

„Vánoční pohlednice se v České republice posílají přátelům a známým více než 100 let. Mezi nejoblíbenější patří vánoční pohlednice od Josefa Lady… Dále zde budou vstaveny fotografie známých betlémů, jako například Třebechovického betlému či skalního betlému Matyáše Brauna v Kuksu. Součástí výstavy jsou i betlémy Mikoláše Alše a Josefa Lady nainstalované v prostorové vitríně,“ uvádí se na webových stránkách města.

V mázhauzu je rovněž možné využít vánoční poštu, která má otevřeno každý den od 10 do 17 hodin až do pátku 22. prosince (v sobotu 23. 12. do 15.00 hodin). K zakoupení jsou vánoční pohlednice, přáníčka do obálky i papírové betlémy.

„Pošťák má připraveno speciální vánoční razítko, kterým opatří nejen vánoční pohlednice určené k rozeslání známým a příbuzným, ale také dopisy určené přímo Ježíškovi. Děti je mohou zanechat v pošťákově vánoční schránce,“ dočteme se na www.plzen.eu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám