Hlavní obsah

V Liptani chystají historickou ukázku událostí z roku 1938

Novinky, Táňa Arťušenková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krnovský Klub vojenské historie KVH Maxim a Jesenický horský spolek společně s obcí Liptaň připomenou v sobotu 22. září 2018 takzvanou Liptaňskou tragédii, která patří mezi největší střety státu s německými obyvateli československého pohraničí v roce 1938.

Foto: Táňa Arťušenková
Článek

Rekonstrukce událostí, které se staly před osmdesáti lety, se uskuteční přímo v bývalé četnické stanici a jejím okolí. 

Pod vedením henleinovců a jejich ozbrojené frakce Freikorps se v roce 1938 stalo v pohraničí mnoho útokům na četnické a finanční služebny, které hájily početně slabé jednotky Služby obrany státu. V Liptani bylo zavražděno šest v té chvíli už odzbrojených četníků a členů finanční stráže přímo v četnické stanici při pokusu zradikalizovaných Němců převzít moc v Sudetech.

Na programu akce, která tuto tragickou historii přiblíží, je bohoslužba za všechny padlé v roce 1938 i pietní akt u památníku k uctění šesti zastřelených členů Stráže obrany státu.

Organizátoři akce plánují přesnou, hranou rekonstrukci událostí ze září 1938 přímo na místě četnické stanice a po této připomínce zavedou diváky do roku 1945, kdy se konaly urputné boje o Osoblažsko. Střet německého wehrmachtu a Rudé armády se uskuteční na poli nad bývalou četnickou stanicí. Na ukázky mohou zájemci přijet parním, úzkokolejným vláčkem, kde je čeká i malé překvapení.

Přímo v Liptani návštěvníci uvidí legendární stíhačku JAK 3, tank T-34, německý hakl Sdkfz 251, průzkumný Scaut, nákladní Opel Blitz, Kubelwagen, kanon PAK 35/36, motorky BMW, osobní terénní vozidlo GAZ 67 B přezdívané Čapajev a další techniku z druhé světové války. Také ruskou polní nemocnici či polní tábory obou armád.

Reklama

Výběr článků

Načítám