Hlavní obsah

V libereckých kasárnách připomněli výročí úmrtí Jana Žižky z Trocnova

Novinky, Milan Turek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberecko vždy bylo jako pohraniční oblast výrazně spjato s vojáky. V poslední době věnuje armáda značnou pozornost české historii a spolupráci s veřejností. Vzpomínkový večer k 587. výročí úmrtí Jana Žižky uspořádala v pátek 7. října v nové kasárenské kapli libereckých kasáren nesoucích Žižkovo jméno.

Foto: Milan Turek

Výročí 587 let od úmrtí Jana Žižky z Trocnova si připomenuli občané v kapli kasáren jana Žižky v Liberci

Článek

Liberecko jako pohraniční region s řídkým osídlením bylo již za Rakousko-Uherska významným vojenským prostorem. Ralsko poskytovalo rozsáhlé prostory pro výcvik armád, Turnov měl dvoje kasárna a i další místa byla osazena armádou. Němečtí alpští myslivci byli cvičeni na Ještědském hřebeni. Později tady zřídila československá armáda letiště pro výcvik pilotů na Pláních 870 metrů nad mořem.

V druhé polovině devatenáctého století zde byla provizorní kasárna, v nichž sloužil významný vlastenec, liberecký občan dr. Václav Šamánek. V minulém století využila vojenské prostory ruská armáda, která zde stavěla rozsáhlá kasárna a nejrůznější vojenské objekty včetně odpalovacích ramp s raketami.

Současná kasárna Jana Žižky v Liberci mají dva komplexy. Dolní kasárna jsou na Štefánikově náměstí, horní poblíž Žižkova náměstí. Oba slouží chemické brigádě. V dolním objektu byla zřízena sportoviště, která mohou využívat i občané.

Není to však jediná nabídka posádky v Liberci v poslední době. Při nejrůznějších významných dnech jsou kasárna otevřena veřejnosti a nejčastěji sem zavítají školáci se svými učiteli. O dnu dětí přichází do kasáren až tisíc školáků a předškoláků z celého Liberce a okolí.

Liberečtí chemici úzce spolupracují s Církví československou husitskou, mezi vojáky působí kaplan nadporučík David Tomčík. Již druhé setkání v kasárenské kapli bylo uspořádáno k výročí úmrtí Jana Žižky z Trocnova. 

S úvodním proslovem vystoupil Tomáš Butta, patriarcha církve. Hlavní přednášku pak k Žižkovu obrazu v dramatu a literatuře přednesl Milan Svoboda z katedry historie liberecké univerzity. Důstojnost vzpomínky zvýraznilo vystoupení pěveckého sboru Kvintus.

Večer byl uspořádán pod záštitou velitele posádky plukovníka Miroslava Knappa. Účastníci obdrželi sborník projevů a přednášek Jan Žižka z Trocnova.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám