Hlavní obsah

V Krupce zahájili stavbu nového informačního centra

Novinky, Rostislav Kadlec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí 1. srpna byla v samotném srdci Městské památkové zóny Krupka slavnostně zahájena stavba nového informačního centra. V Husitské ulici, která je historickým jádrem Krupky, tak v průběhu následujícího roku vznikne sanací zdevastované budovy objekt, který bude sloužit široké veřejnosti.

Foto: Archiv MěÚ Krupka

Vedoucí projektu ArchaeoMontan Christiane Hemker a starosta Krupky Zdeněk Matouš stříhají slavnostní pásku během zahájení stavby informačního centra.

Článek

Budova informačního centra vznikne v rámci projektu ArchaeoMontan 2018 jako Centrum středověkého hornictví Krušnohoří. Návštěvníci získají informace nejen o turistických zajímavostech regionu a hornické historii, ale také Hornické kulturní krajině Krušnohoří / Erzgebirge, která usiluje o zápis na světový seznam UNESCO.

„V Krupce jsme hrdí na to, že více než roční příprava všech podkladů přeshraničního sasko-českého projektu ArchaeoMontan, kterého je naše historické hornické město partnerem, se vyplatila. Projekt ArchaeoMontan, který mapuje středověkou historii krušnohorského dobývání nerostů na obou stranách hranice, tak může nabývat konkrétních rozměrů i v našem městě,” řekl během zahájení stavby starosta Krupky Zdeněk Matouš.

Budova bude sloužit jako nové turistické, společenské, konferenční a informační centrum. Dosud zachovalé gotické sklepy a čelní zeď objektu budou opraveny a včleněny do stavby informačního centra.

Garantem a hlavním partnerem celého projektu ArchaeoMontan je Saský zemský úřad pro archeologii v Drážďanech.

„Pro projekt je charakteristická mezioborová a nadnárodní spolupráce. Na dokumentaci a interpretaci středověkých reliktů hornictví tak společně pracují archeologové, historici, geodeti, geologové a informatici na obou stranách státní hranice. Rádi bychom se více dozvěděli o lidech, které hornictví živilo, o osídlení, krajině a také o životním prostředí, jež byly ve středověku hornickou činností ovlivněny,” představila projekt ArchaeoMontan jeho hlavní vedoucí a zároveň vedoucí odboru zemského úřadu pro oblast jihozápadního Saska Christiane Hemkerová.

Součástí projektu ArchaeoMontan v Krupce je také vybudování příhraniční naučné hornické stezky Po stopách horníků, která vznikne v lesním terénu mezi Krupkou a Komáří vížkou. Stezka bude mít velký a malý okruh a zájemci si tak budou moci zvolit mezi náročnější a snadnější variantou.

Příjemnou zprávou pro všechny rodiny s dětmi je skutečnost, že trasa bude vybavena informačními interaktivními tabulemi, na kterých se děti i dospělí dozvědí vždy něco zajímavého o Krupce a jejím okolí, místní historii, dobývání nerostného bohatství ve všech krupských revírech i celých Krušných horách. U kaple sv. Wolfganga, na samém hřebeni Krušných hor, pak bude postaven dřevěný přístřešek, kde si příznivci turistiky budou moci odpočinout a nabrat nové síly.

Harmonogram prací v Krupce je stanoven tak, že dokončení stavby informačního centra a jeho slavnostní otevření je plánováno na přelom roku 2017/2018. Realizace obou okruhů naučné stezky Po stopách horníků, která je nedílnou součástí celého projektu, je pak plánována na léto roku 2017.

Projekt ArchaeoMontan 2018 je podpořen prostředky Evropské unie z Evropského fondu pro regionální rozvoj, Program spolupráce Česká republika – Svobodný stát Sasko 2014 – 2020. Jeho celkové náklady dosahují výše 5,4 miliónů eur. V Krupce realizovaná projektová část počítá s náklady v celkové výši téměř 864 000 eur, tj. téměř 23 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám