Hlavní obsah

V Krupce diskutovali o zápisu na seznam UNESCO

Novinky, Rostislav Kadlec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krušné hory na cestě do UNESCO - přesně takový byl název pondělního diskusního odpoledne pro širokou veřejnost, které město Krupka uspořádalo ve spolupráci s obecně prospěšnou společností Montanregion Krušné hory – Erzgebirge v sále místního kina.

Foto: Rostislav Kadlec

Diskuse o vstupu Krupky na seznam UNESCO

Článek

„Chtěli jsme, aby občané města Krupky měli možnost se detailně seznámit s celým projektem nominace Hornické kulturní krajiny Krušné hory – Erzgebirge na seznam světového dědictví UNESCO. Jeho součástí je totiž také Hornická kulturní krajina Krupka, která zahrnuje vybrané lokality a památky na území našeho města,” řekl starosta Krupky Zdeněk Matouš.

Se všemi lokalitami a památkami, které jsou navržené na seznam UNESCO, seznámil přítomné ředitel společnosti Montanregion Krušné hory – Erzgebirge o. p. s. Michal Urban. Součástí české části nominace je totiž celkem 6 hornických kulturních krajin, které se nacházejí ve východní i západní části Krušných hor. Další se pak nacházejí na německé straně.

„Celá nominace je společným česko-německým projektem, který má velkou šanci na úspěch. Tradice osmi set let hornictví se postarala o jedinečný vztah s přírodou, který měl za následek vznik kulturní krajiny univerzální hodnoty. Tato krajina je hodna titulu světového kulturního dědictví UNESCO a musí být zachována a dále rozvíjena,” řekl během setkání Michal Urban.

Přítomní občané se nejvíce zajímali nejen o to, jaké památky jsou na území Krupky na seznam UNESCO navrženy, ale také co případný zápis na tento prestižní seznam městu přinese, případně jaká jsou úskalí a povinnosti vyplývající ze získání tohoto mezinárodního statusu.

Michal Urban na tyto dotazy odpověděl naprosto jasně: „UNESCO nezasahuje do práva suverénních států, na jehož území se vybrané památky nacházejí. Všechna práva a povinnosti týkající se péče o nemovitosti a památky na území České republiky vycházejí z našeho českého právního systému. Je tedy třeba respektovat již nyní platné právní předpisy týkající se ochrany památek. Případný zápis na této věci nic nemění. Jde o to, aby o zapsané památky na seznam UNESCO bylo řádně pečováno a jejich současný stav nebyl zhoršován, ale naopak zlepšován. Cílem je totiž uchovat dědictví našich předků pro další generace.”

Centrum světového dědictví UNESCO v Paříži začalo posuzovat celou nominaci počátkem února letošního roku a hodnotící proces bude probíhat více než rok. Rozhodnutí o zápisu či zamítnutí nominace by mělo padnout v roce 2016.

V letošním roce budou Krupku čekat oficiální i neoficiální návštěvy hodnotících komisařů a vedení města k celému procesu přistupuje s naprostou vážností. „Jsem velmi rád, že občané našeho města mají zájem o zápis našeho města na seznam UNESCO. Jejich účast na setkání a následná diskuse svědčí o tom, že jim budoucnost našeho města není lhostejná a velmi rád bych jim za to poděkoval. Pevně věřím, že budeme v hodnocení úspěšní,” řekl po ukončení setkání starosta Krupky Zdeněk Matouš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám