Hlavní obsah

V Křížové chodbě brněnské Nové radnice byla zahájena výstava malíře Vladimíra Svobody

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Vernisáž výstavy malíře Vladimíra Svobody se v Křížové chodbě brněnské Nové radnice konala v pondělí 9. ledna. Úvodní slovo pronesl doc. PhDr. Jiří Zahrádka, Ph.D. Báseň Jana Skácela osobně věnovanou malíři, přednesl Zdeněk Junák. Jubilantovi pogratulovala předsedkyně komise Rady města Brna pro kulturu PhDr. Karla Hofmannová.

Foto: Jaroslav Štěpaník
Článek

Vladimír Svoboda je rodákem z Jiříkovic (28. ledna 1937), odkud natrvalo zakotvil v Brně. Jako malíř se výrazně uvedl do širokého povědomí již v šedesátých letech. Jeho obrazy z tohoto období navazovaly na Informel a Mikuláše Medka. Nesly však původní rukopis, osobitě se inspirovaly biologickými motivy.

Ty přetrvávají v tvorbě nadále, i když v novém uchopení. Řadu let maloval v dílně Kotrbů na Petrově, kde působil se známým řezbářem a restaurátorem Heřmanem Kotrbou a sochařem Milošem Vlčkem. Každý z nich se věnoval svému dílu, současně dotvářeli jedinečnou atmosféru magického místa. V letech normalizačních bylo vzácnou oázou klidu, otevřenosti a srdečnosti.

Za dlouhou uměleckou dráhu se Vladimír Svoboda prezentoval množstvím samostatných i společných výstav doma i v zahraničí. Jeho obrazy jsou součástí sbírek galerií, velkoplošné práce zdobí společenské prostory.

Z rozsáhlého díla nelze opomenout ta v sakrálních prostorách, velmi působivá je jeho Křížová cesta. Trvalým zdrojem malířovy tvorby je živá příroda, uchopená a utvářená osobitou fantaskní poetikou. Na plátnech se často objevují neznámé bytosti, z většiny vyzařuje harmonie, pozitivní náboj, ale také autorova hravost. Obrazy kombinují a propojují reálné s abstraktním. Podpis autora je jasně rozpoznatelný, charakteristické je i precizní zpracování.  

V Křížové chodbě je možno vidět velký počet obrazů zejména z posledního období Svobodovy tvorby. Výstava známého malíře nositele Ceny města Brna nepochybně vyvolá značný zájem návštěvníků. To bylo znát již při vernisáži s příjemnou, přátelskou atmosférou.

Velkou smůlou však bylo, že jubilanta postihla nepříjemná viróza. (Z téhož důvodu se slavnostní události nemohla zúčastnit manželka.) Vladimír Svoboda, který vždy dodá každé akci svůj um skvělého vyprávěče a originálního glosátora, musel zápolit s  indispozicí. Tak závěrem ke gratulaci i přání brzkého uzdravení!

Výstava je otevřena v pondělí až v pátek od 10 do  18 hodin a v sobotu od 11 do 17 hodin. Vstup volný.

Reklama

Výběr článků

Načítám