Hlavní obsah

V krajině rybníků u Lázní Bohdaneč lze najít další z turistických rájů

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rovina a zase rovina se spoustou kilometrů stezek a cestiček okolo rybníků. Taková je krajina v okolí Lázní Bohdaneč. Skutečný ráj pro cyklisty i další turisty. Tam se tam podívejme.

Foto: Jana Bečková

Bohdanečský rybník

Článek

Vydali jsme se po trase značené zelenou značkou - východiskem nám bylo náměstí v lázeňském městě. Podél silnice a směrem k benzínové pumpě jsme městem ušli asi dva kilometry, než jsme odbočili k rybníkům. Poté se nám na pravé straně cesty ukázal Opatovický kanál, který již odedávna napájí všechny rybníky v okolí vodou z Labe.  

Opatovický kanál je významné středověké vodní dílo v Pardubickém kraji. Bylo vybudováno v letech 1498 až 1521. Je to vodní kanál-přivaděč, který čerpal vodu z Labe a sloužil k napájení rozsáhlé rybniční sítě, kterou založil majitel pardubického panství Vilém z Pernštejna. Stavitelem kanálu byl pernštejnský fišmistr Kunát Dobřenský z Dobřenic, učitel známějšího rybníkáře Štěpánka Netolického. Kanál dosahoval délky 34,42 km, jeho současná délka je 32,69 km. 

Než se po zelené značce vydáme dál k rybníkům - první je Skříň, druhý Rozhrna - můžeme se posilnit v občerstvení v kempu. A pak pokračovat rovinatou krajinou dále loukami a polem, jimiž se vine turistická a cyklistická trasa.

Došli jsme k oběma rybníkům a vydali se po okružní naučné stezce Pernštejnskými rybníky kolem nich. U rybníku Trhoňka se nám zdálo zbytečné se vracet na hlavní trasu zelené značky a vydali se podle navigace zpět do lázní. Po udržovaných širokých lesních cestách s malým blouděním jsme došli až na hráz největšího rybníka - Bohdanečského - a tím i na okraj Lázní Bohdaneč, kousek od benzínové pumpy. 

Trasa byla asi 15 kilometrová s prohlídkou naučné stezky a po udržovaných cestách. Pro lázeňské hosty je to ideální procházka, pro cyklisty nádherné lehké terény a pro náročné turisty celkem pohodová trasa. Při celodenním výletu se v podobném terénu může udělat výlet až na 30 kilometrů. 

Více fotografií z výletu najdete ZDE

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám