Hlavní obsah

V kouřimském skanzenu bylo nabito, počasí spíš než masopust připomínalo Velikonoce

Novinky, Vratislav Konečný

Zažili jsme to všichni, víkendové, zvláště pak nedělní počasí připomínalo spíše pozdní Velikonoce. V kouřimském skanzenu bylo doslova nabito, masopustní veselí se přeneslo na všechny návštěvníky.

Foto: Vratislav Konečný

Z pašíka byly velmi dobré pochoutky

Článek

Celý den se do areálu muzea v přírodě, které v létě kvůli rozšíření na rok a půl zavře, valily davy návštěvníků. Od natřískaného parkoviště jste prošli nezbytným špalírem stánků s cukrkandlem, frgály, cukrovou vatou a dráždidly pro dětské oči.

Další stánky se specialitami například sýrových nebo zvěřinových výrobků spolu se sejkorami, koláči nebo vdolky lákaly u cesty ve skanzenu.

Masopust se vyvedl

V chalupách se tradičně předváděla řemesla, hlavně se však podávaly kulinářské výrobky, řada návštěvníků si ale pletla vystavené exponáty s nabízeným zboží a než se krojovaný přednášející stačil otočit, pusy kolemstojících vykazovaly znaky usilovného žvýkání.

Ve staré škole přednášel profesor Krček o středověké hudbě, před polygonální stodolou se několikrát „protočilo“ lidové divadlo, velký nátřesk se projevil u stodoly druhé. Již zdálky k ní zvalo zbourané čuně, nad korýtkem hlavou dolů pověšené.

Chvála pašíkovi

Převeliká toť atrakce pro zejména děti, čuňase houpaly a za uši tahaly. Ve stodole pak se debužírovalo, výrobky z pašíka šly na odbyt, jako by zdarma byly, což rozhodně tedy nikoli. Silnější pokolení prolévalo hrdlem štrůdlovici, datlovici, pivní kořalku, medovinu, té tu bylo nabízeno všade hojně. Výborné byly třeba i vdolky, koláče, jakož i prostý chléb se sádlem, škvarky zdobený.

Potřikrát obešel masopustní průvod celý areál, za ryku a veselí, po několika rozpacích v začátcích se hlavně děti reje účastnily. Vydařil se kouřimský masopust přenáramně, další piškuntálie se čekají o Velikonocích.  

Reklama

Výběr článků

Načítám