Hlavní obsah

V Kersku se podvacáté sejdou "Hrabalovy děti"

Novinky, Jan Řehounek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 19. května se uskuteční již 20. ročník úžasného setkávání skvělých lidí, kteří mají rádi spisovatele Bohumila Hrabala a jeho dílo, ale také místa, kde žil a působil – Hrabalovo Kersko.

Foto: Jan Řehounek
Článek

Hlavními pořadateli akce jsou Městská knihovna v Nymburce, Lesní ateliér Kuba Kersko, Klub čtenářů Bohumila Hrabala a Městský úřad v Nymburce.

Jubilejní dvacítka začne zastavením na hradišťském hřbitově s položením květin k hrobu rodiny Hrabalových. Dopoledne proběhne plavba lodí z Nymburka do Kerska, cyklojízda od vily Hrabalka do Kerska a procházka po místech, která měl Bohumil Hrabal rád. 

Na zahradě Lesního ateliéru Kuba bude fungovat Hrabalův poesiomat – zařízení přehrávající audioukázky z Hrabalových knížek, odhalený 24. března, a výstava nymburského Vlastivědného muzea Život a dílo Bohumila Hrabala. Uvnitř Lesního ateliéru mohou účastníci vidět výstavu galerie La Femme Každý den zázrak – Hrabal ve výtvarném umění.

Pro odpolední program nastudoval nymburský divadelní soubor Hálek dramatizaci na motivy Hrabalových textů Evangelium schizofrenického strýce. Krom toho ještě Hálkovci uvedou mozaiku z již dříve uvedených inscenací To nejlepší z Hrabala. Tradičně budou hrát k poslechu, a třeba i k tanci, skupiny ToJo Band a Crossband a také skupina Vanua2 a Yannick Tevi. 

Do kulturního programu přislíbili účast autor opery Don Hrabal Miloš Orson Štědroň a interpret hlavní role na jevišti Nové scény ND Roman Janál, herci Pavel Nový, Petr Brukner, Zdena Hadrbolcová, Tereza Bebarová, Oldřich Vízner. Ze své kerské chaty si odskočí zpěvák Aleš Ulm a jeho přítel moderátor Jan Krasl.

Na čepu bude Postřižinské pivo (Sváteční ležák, Něžný Barbar, Bogan, Střízlík…), Kerská limonádovna nabídne Lemon Ape, přijede Amáres coffee Poděbrady, budou speciality na grilu a další občerstvení… 

Reklama

Výběr článků

Načítám