Hlavní obsah

V katedrále sv. Víta zazní Mozartovo Requiem, lidé zapálí svíčky za oběti války

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při příležitosti 100. výročí od vypuknutí první světové války bude sloužit v pražské katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha arcibiskup kardinál Dominik Duka slavnostní rekviem (24. června od 18 hodin). Zazní Requiem Wolfganga Amadea Mozarta, lidé mohou zapálit za své padlé svíčku či položit květinu.

Foto: Ivana Kvasnicová
Článek

Ve Svatovítské katedrále bude v transeptu vymezeno pietní místo, kde budou lidé moci od 17 hodin za své příbuzné, kteří padli v 1. světové válce, zapálit svíčku anebo položit květinu. Pietní místo budou strážit muži v dobových uniformách a Hradní stráž s historickými prapory. Přímluvy budou číst zástupci diplomatických sborů evropských zemí, které se účastnily války.

Během bohoslužby zazní Requiem Wolfganga Amadea Mozarta v podání sólistů Dagmar Vaňkátové – soprán, Petry Vondrové – alt, Dušana Růžičky – tenor a Tomáše Jindry – bas. Varhany Přemysl Kšica. Pražský katedrální sbor a orchestr bude řídit Josef Kšica.  

Vyhlášení války bude připomenuto také 26. července ve všech kostelech pražské arcidiecéze při zádušních mších svatých. V kostelech i u pomníků padlých se budou lidé společně modlit.

První světová válka přinesla obrovské ztráty na životech i hmotné škody. Během čtyř let bylo zabito více než 10 miliónů lidí a 20 miliónů raněno. Z toho jen asi 150 000 občanů bylo z naší země. V Čechách a na Moravě snad není jediné obce, kde by nestál pomník s připomínkou padlých.

Reklama

Výběr článků

Načítám