Hlavní obsah

V Karviné začali s opravou fontány v zámeckém parku, prokoukne i její okolí

Novinky, Milan Haluška

Obyvatelé Karviné se ještě letos mohou těšit na další místo pro odpočinek. Město začalo s opravou malé fontány u restaurace Oáza v zámeckém parku. Kromě opravy fontány se opravuje i její okolí.

Foto: Milan Haluška
Článek

„Od přístupové komunikace bude opraven chodník, přibude bezbariérová rampa a nově chodníček přímo k fontáně.  Ta bude opět plně funkční a restaurátoři opraví jak sousoší puttů s delfínem, tak obruby fontány. Přibudou i nové lavičky a upravena bude zeleň,“ informovala mluvčí města Šárka Swiderová s tím, že rekonstrukce si vyžádá investici 3 milióny korun (85 procent hradí EU). 

Fontána patří mezi památky a je dnes součástí zámeckého parku, ale byla postavena v neobarokním stylu v roce 1883 jinde. Umístěna byla do bazénu ve tvaru čtyřlístku, který stál před hlavním průčelím zámku Solca, a byla součástí parku vybudovaného před zámkem Larisch – Moennichů (postaven 1873).

Zámek byl ale zbourán kvůli těžbě v roce 1953 (byla to součást městské části Doly). V roce 1970 byla kašna přemístěna do zámeckého parku ve Fryštátě. Ve druhé polovině 90. let 20. století byly sochy přeneseny přímo do zámku Fryštát (a tam také zůstanou i po rekonstrukci) a na místě byly instalovány repliky.

Reklama

Výběr článků

Načítám