Hlavní obsah

V Jeseníkách hrozí značné riziko pádu lavin

Novinky, Vladimíra Krejčí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za kritickou a velmi zrádnou situaci označují členové Horské služby Jeseníky třetí stupeň lavinového nebezpečí, který vyhlásili v pátek 6. března v nejvyšších moravsko-slezských horách. Sněhová pokrývka je jen mírně zpevněná a nestabilní. Lavina se může uvolnit už při malém dodatečném zatížení.

Foto: Horská služba

Horská služba Jeseníky vyhlásila třetí stupeň lavinového nebezpečí.

Článek

„V Jeseníkách leží ve vyšších polohách do 130 centimetrů sněhu. Na závětrných svazích je vrstva daleko vyšší. Při sněžení v posledních dnech za působení větru se sníh ukládal na závětrných svazích v poměrně silné vrstvě na starém zmrzlém podkladu. Zde může dojít při dodatečném zatížení k uvolnění deskových lavin,“ varuje horský záchranář Jaroslav Tejnský. 

Túry v Jeseníkách proto vyžadují velkou opatrnost a výbornou znalost lavinové problematiky. Nutná je volba bezpečné trasy. Nedoporučuje se vstupovat na svahy se sklonem nad 35 stupňů. Zvýšená opatrnost je nutná na svazích se sklonem nad 30 stupňů. 

Třetí stupeň lavinového nebezpečí by měl přetrvávat také v sobotu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám