Hlavní obsah

V Hazlově proměnili starou tělocvičnu na kulturní dům

Novinky, Tereza Zatřepálková

Devadesát let stará tělocvična, na jejíž vznik byly dokonce vydány dluhopisy, se dočkala rekonstrukce. Dnes se v ní konají plesy, dětská představení, koncerty a řada dalších kulturních akcí.

Foto: archiv obce Hazlov

Stará tělocvična prošla proměnou a stal se z ní obecní kulturní dům. Po 90 letech od zbudování se budova dočkala nového hávu i smyslu existence.

Článek

Starší, chátrající budova, která byla dříve využívána některou z tělocvičných jednost. To je obrázek, který najdete na řadě míst po celé republice. Někde se sice podařilo obnovit tradici cvičení, ale budova dále chátrá, jinde proběhla rekonstrukce a našlo se i nové využití. 

S nápadem vybudovat v Hazlově tělocvičnu přišli členové tělocvičného spolku Deutschvőlkischer Turnverein Haslau založeného již v roce 1868. Výstavba probíhala od pozdního léta 1926 do ledna roku 1927.

Otevření bylo velkým svátkem pro všechny, jelikož vznik tělocvičny podpořili jak finančně, spolek musel pro nedostatek financí vydat i dluhopisy, tak svou prací. Členové spolku i řada místních obyvatel pracovali na stavbě zdarma, aby tak ušetřili peníze, kterých se nedostávalo. 

V průběhu let byla budova využívána především jako tělocvična, ale jelikož v obci chybělo zázemí pro pořádání ostatních kulturních akcí, konaly se zde i taneční zábavy a divadelní představení. Vždy jim však prý předcházely ukázky skupinového cvičení. 

Již od roku 2010 plánovala obec rekonstrukci budovy. Plány ale pozměnil rok 2014, kdy Hazlov získal dotaci na výstavbu nové, moderní tělocvičny hned vedle školy. "Stará tělocvična" se poté také dočkala proměny. Došlo k ní v 90. roce od otevření.

Obec při rekonstrukci postupovala velmi citlivě a navrátila budovu téměř do její původní podoby. Vznikl zde taneční sál s jevištěm, který se stává dějištěm celé řady kulturních akcí. Vybudována byla navíc přístavba se sociálním zařízením, šatnou, kuchyní a salonkem je řešen v moderním, minimalistickém stylu.

Ve "Staré tělocvičně" se často konají různé společenské události. Například 23. listopadu 2018 si zde můžete poslechnout cimbálovou muziku Grajcar na Večeru při cimbálovce.

Přeměna tělocvičny v kulturní dům se stala součástí 10. ročníku výstavy Má vlast cestami proměn, která představuje proměny zanedbaných míst a sídel v naší krajině. Díky odhodlání místních lidí a ochotě řady donorů se chátrající stavby mění v důstojné objekty s užitečnou náplní, veřejný prostor dostává novou tvář, sakrální objekty nacházejí svůj ztracený smysl a příroda se nadechuje k novému životu.

Do letošního ročníku se přihlásilo celkem 121 proměn. Všechny, včetně hazlovské tělocvičny, je najdete na stránkách www.cestamiproměn.cz, kde můžete dát nejlepší proměně svůj hlas a podpořit ji tak v soutěži o proměnu roku. 

Reklama

Výběr článků

Načítám