Hlavní obsah

V dubnu 1964 tleskala Heleně Vondráčkové poprvé pražská Lucerna - vyhrála tehdy soutěž talentů

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Je to padesát let, kdy v pražské Lucerně odstartovala svou kariéru Helena Vondráčková. V soutěžním klání Hledáme nové zpěváky zpívala dvě Gershwinovy písničky a do Lucerny ji tehdy přijela vedle rodiny podpořit celá její třída.

Foto: archiv autora

Zpěvačka Helena Vondráčková v roce 1964 a 2014.

Článek

Její tehdejší soutěžení zhodnotil v knize Hvězdy bez konzervatoře Jiří Černý: „Zazpívala celkem bez trémy - poprvé v životě před veřejností - v Lucerně Co je to láska a rozhodnutím posluchačům postoupila do semifinále. Tam už její podání Gershwinovy skladby Summertime soudila odborná porota, šlo to však stejně hladce. Všem se líbil jasný hlas, srozumitelná výslovnost, čistá intonace a příjemné, skromné vystupování štíhlé sedmnáctileté dívky v modrých šatech. Zatímco většina jejích konkurentů usilovně soutěžila, Vondráčková působila dojmem, že si zpívá jen tak. Byla první. Ve finále se pak už změnily jen drobnosti: z Gershwina si tentokrát vybrala The Man I Love a na balkoně se rozesadila celá její chrudimská třída i s paní učitelkou...”

I když bezprostředně po svém vítězství dostala řadu nabídek, dostudovala nejdřív chrudimské gymnázium a do pražského divadla Rokoko nastoupila až na podzim roku 1965. Mezitím stačila natočit několik nahrávek, prvním velkým hitem se stala píseň Červená řeka. Tehdy se zrodila hvězda.

Bylo jí osmnáct, když vyhrála anketu Zlatý slavík za rok 1965. Dva roky poté soutěžila s písničkou Vzdálený hlas na festivalu Zlatý kohout v Rio de Janeiru a současně točila titulní roli ve filmu Šíleně smutná princezna. Vedle domácích úspěchů se stala už začátkem 70. let naší nejúspěšnější zpěvačkou v zahraničí.

Kromě německého a polského teritoria, kde je dodnes hvězdou, vystupovala v Kanadě (kde ji mimochodem tamní tisk nazval Barbrou Streisand východu), Jižní Americe, Japonsku nebo Austrálii. V roce 1976 ji britský hudební časopis Music Week ocenil titulem Hvězda roku. Dvakrát (2000, 2005) vystoupila v newyorské Carnegie Hall, ale úspěch měla i v pařížské Olympii. Která jiná česká zpěvačka, která má repertoár v angličtině, němčině, francouzštině, polštině a dokonce i v japonštině, dosáhla těchto met?

K zásadním mezinárodním úspěchům Heleny Vondráčkové patří hlavní cena - Grand Prix, kterou získala v roce 1977 na festivalu v polských Sopotech. A je to právě sopotské a potažmo polské publikum, za kterým se často vrací.

V příštích dnech, a to už 1. května, bude mít zpěvačka vystoupení ve Varšavě. Potom zazpívá na řadě koncertů v tuzemsku - 16. května Velkých Přílepech, 18. května v Kladně (Benefiční koncert pro mezinárodní humanitární organizaci ADRA) a 29. května v Brně.

Svou účast potvrdila i na všech třech Koncertech pro všechny bezva lidi, které pořádá Rádio Blaník - 17. května v Pardubicích-Svítkově, 24. května v Plzni-Lochotíně a 7. června na Konopišti.

Z významnějších letošních akcí se mohou příznivci Heleny Vondráčkové těšit jednak na "narozeninový" koncert, který proběhne 4. července na hradě Karlštejn, jednak na tradiční vánoční Lucernu. Koncem roku se navíc objeví již avizované nové vánoční album.

Reklama

Výběr článků

Načítám