Hlavní obsah

V Dobřínsku mají ptačí zahradu

Novinky, Eva Fruhwirtová

Začali ji budovat rodiče dětí společně s týmem pracovníků mateřské školy před třemi lety a neustále ji vylepšují.

Foto: Eva Fruhwirtová

Součástí zahrady jsou dřevěné sochy ptáků.

Článek

Herní prvky i dekorace ze dřeva

Na stezce z akátových polen různé výšky a šířky si děti procvičují motoriku, na pocitovém chodníčku z přírodních materiálů prověřují tvrdost a další vlastnosti. Oblíbené jsou také dřevěné věže, které děti rády prolézají. Dekorace do zahrady si děti vytvářejí samy. Výjimkou jsou dřevěné sochy ptáků, ty pro ně udělal řezbář Tondl z Hlubokých Mašůvek.

„V minulém roce nám vyšel projekt Ptačí zahrada a země skřítků, a tak jsme zahradu doplnili o certifikované herní prvky z akátového dřeva. Tento projekt je spolufinancován Státním fondem životního prostředí ČR na základě rozhodnutí ministra životního prostředí,“ informovala ředitelka Michaela Mrázová.

O ptáky se starají a také se o nich učí

Právě ptáci stojí v popředí zájmu. Mateřská škola Dobřínsko totiž dlouhodobě spolupracuje s Českou ornitologickou společností. Děti vyrábějí pro ptáky budky, krmítka, pítka a pro dravce berličky. Ty pak používají na školní zahradě, ale také je rozdávají do jiných školek, nebo si je berou domů na své zahrady.

„I ptáci potřebují pít, ale protože je velké sucho, tak mají omezený výběr, proto jim pomáháme tím, že vyrábíme pítka a jezírka,“ vysvětlila Michaela Mrázová, která absolvovala ornitologické vzdělávání. Pochvaluje si velkou podporu od obce. „Ochraně životního prostředí se učí nejen děti ve školce, ale také v blízkém okolí. Spolupracujeme s mateřskou školkou v Jamolicích a chceme tyto aktivity rozšířit dál.“

Chtějí vybudovat rorýsí školku

V Dobřínsku mají plán vybudovat rorýsí školku. Jsou to velmi vzácní ptáci. „Nikdy nespí. Když létají, tak jim funguje polovina mozku, ta druhá odpočívá. A pak se to vystřídá,“ uvedla Michaela Mrázová.

Česká ornitologická společnost nahrála na web rorýsí zvuky, ty se dají stáhnout. „Pak už jen stačí založit budky a začít je svolávat. Trvá to tak dva, tři roky než rorýsi zahnízdí,“ řekla.

Děti pomáhají ptákům a ptáci dětem. Jsou součástí vzdělávání a během dne jim „nosí“ úkoly, které děti plní. A pokud nevíte, jací ptáci vám létají na zahradě, nebo posedávají na stromě, zeptejte se dětí v Dobřínsku. Ty totiž poznají ptáky i jen podle siluety.

Reklama

Výběr článků

Načítám