Hlavní obsah

V Česku jsem vystupoval zatím jen na soukromých koncertech, říká slovenský harfista Michal Matejčík

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladý slovenský harfista Michal Matejčík je dnes už velká hvězda. Jako speciální host hrál na koncertě kapely Depeche Mode, ale také na světovém turné s Georgem Michaelem. I když žije ve Vídni, těší se na angažmá v košické opeře, ale rád by se představil také českému publiku.

Foto: Antonius Vlachou

Slovenský harfista Michal Matejčík.

Článek

Proč jste si vybral harfu? Čím vás tak upoutala a připoutala?

Asi tím, že se v dnešní době čím víc rozpoznává a objevuje její potenciál. Začal jsem o tom přemýšlet a přišel na to, že i s takovou harfou se dají dělat různé šílené věci - a to i navzdory tomu, jak je tento velký nástroj současně mobilní.

Kdy vás napadlo dělat sólové koncerty s vašimi úpravami skladeb nejrůznějších stylů?

Jednou mi v jenom hudebním klubu nabídli udělat u nich večerní sólo koncert a představit tento nástroj i jiné skupině posluchačů. Byla to pro mne výzva připravit pro klub program, který by lidi zaujal jen se samotnou harfou a jinými styly, než je klasika. Předělal jsem jazzové standardy, pop rock dance písně způsobem, aby každá skladba měla jiné hrací i barevné prvky harfy.

Které skladby vámi upravené pro harfu se líbí nejvíc?

Koncerty s písněmi od skupiny Depeche Mode jsou velmi oblíbené. Tyto úpravy nakonec zaujaly i samotné členy této kapely a dokonce to vyústilo ve spolupráci na jednom z koncertů na jejich posledním turné.

Hrajete skladby, jejichž originály se, jak předpokládám, líbí i vám. Proto mě zajímá, jakou muziku posloucháte?

Je to velmi pestré. Od lidovek přes klasiku až k trip-hoppu a metalu.

Máte za sebou vystoupení ve Vídni, Berlíně, Saporru, New Yorku a dalších metropolích. Co koncerty v Česku?

V Česku jsem vystupoval zatím jen na soukromých koncertech, které byly organizovány hraběnkami z Rakouska na zámcích. Naposledy to byla Náměšť nad Oslavou, kde jsem premiéroval vlastní skladbu "Das Staunen der Welt" pro harfu a soprán a věnoval ji paní Johanně von Haugwitz, jejíž rod více než století vlastnil panstvo Náměšť. Nezastírám však, že bych si rád zahrál i na českých koncertních pódiích...

Hrál jste s Depeche Mode, Il Divo i Georgem Michalem, což jen dokresluje vaše kvality. Znamená to, že jste byl ve správný čas na správném místě a že štěstí přeje připraveným?

Myslím, že se spojilo více faktorů. Někdy to prostě vyjde tak hladce samo od sebe, že člověk nevěří, že je to možné. Ale asi všechny takové věci v životě člověka se mají stát samy od sebe.

Jak na vás zapůsobily světové hvězdy?

Tyto hvězdy se chovají jinak na velkých pódiích a jinak v zákulisí, kde jsou obyčejní, milí, nenápadní a místy až nesmělí. Velmi mne svým přátelským chováním překvapili právě členové skupiny Depeche Mode.

Jste Slovák, přesto poslední roky žijete ve Vídni. Proč?

Ve Vídni jsem vystudoval hudební univerzitu a potom jsem tu už zůstal působit. Celé se to rozběhlo, když mě po škole mnohé orchestry přizvaly do nejrůznějších projektů.

S kým vystupujete na Slovensku?

Spolupracoval jsem s Katkou Knechtovou, skupinou Lavagance a na podzim se chystám na turné s Katkou Koščovou.

Co všechno máte v plánu v příští sezóně?

Od budoucí sezóny jsem angažovaný košickou operou jako sólo harfista a přitom se budu nadále věnovat komorním a sólovým koncertům, komponování i vyučování na harfě tak, jako tomu bylo v předcházející sezoně.

Reklama

Výběr článků

Načítám