Hlavní obsah

V Černovíře se bojovalo o pohár vítěze v rolování slámy

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na návsi osady Černovír města Ústí nad Orlicí se v sobotu konal již 5. ročník v Čechách netradičního závodu Černovírské rolování slámy s mezinárodní účastí.

Foto: Stanislava Dvořáková

Šmoulové předvedli takové nasazení, že svým soupeřům nedali žádnou fyzickou ani psychickou šanci.

Článek

O vítězství v neobvyklé sportovní disciplíně, rolování slámy, bojuje mimo dospělých borců od roku 2011 i juniorská kategorie (10-15 let). Vzhledem k věku je soutěžní dráha upravena na kratší, a to 111 metrů, včetně váhy balíků do 120 kg.

V letošním roce se této kategorie účastnilo šest družstev: Šmoulové z Písečné, dvě družstva z Černovíra - Trpaslíci a Mat a Pat, Hutvalďáci a Rukavičkáři z Hutvaldu a mladí hasiči z Dobrouče. Mládež bojovala s maximálním nasazením a všeobecným překvapením byl nejlepší čas Šmoulů, kteří si pak ještě ukázkově zajeli s hasiči play off.

Hlavním závodem bylo zdolání kutálení slámy na klikaté trati do kopce dlouhé 222 metrů o váze balíků zhruba 300 kg. Byla to zajímavá podívaná pro diváky, ale velice náročná na fyzickou zdatnost pro závodníky, kdy si před cílem museli většinou sáhnout až na dno svých sil.

Tohoto kvalifikačního závodu se účastnilo osm čtyřčlenných družstev, která byla vylosována v pořadí: Fofr team z Libchav, Přistěhovalci z Černovíra, ženy z Dobrouče, Cácorky z Hutvaldu, TJ vodáci z Hutvaldu, Popráci z Německa, Bivojovci-hasiči z Černovíra a Straz Stary Waliszów z Polska.

Soutěž probíhala dvoukolově, kdy čtyři družstva s nejlepším časem se utkala v play off o celkové vítězství.

Odměnou mimo putovního poháru místostarosty města Ústí nad Orlicí byl samostatný menší pohár, který se stává trvalým vlastnictvím družstva, dále věnec vuřtů, 50litrový sud piva a pro každého člena upomínka v podobě jo-jo.

Dále to je účast na obdobné soutěži 14. září v Berlíně-Neukölnu, odkud byla tato soutěž převzata při návštěvě zástupců města Ústí nad Orlicí v roce 2008, kdy ji Zdeněk Ešpandr se souhlasem německých přátel ve spolupráci s osadním výborem v následujícím roce v Černovíru uvedl jako 1. ročník českých her. Je to vlastně převzatá zábava určitým způsobem i s českou tradicí, neboť ji pořádají obyvatelé části Rixdorf, zvaní Baráčníci, potomci exulantů Jana Amose Komenského.

Kritéria naší české soutěže hodnotí kostým, kde zejména zaujaly ženy ve variaci římských tunik, celkové představení včetně názvu a docílený čas.

Především časový náskok před soupeři (1:11,90 v play off a 1:08,34 v kvalifikaci) na první místo letos vynesl Cácorky z Hutvaldu. Vítězové z minulého roku Pivníci z Dobrouče, kteří po trojnásobném vítězství získali putovní pohár do trvalého vlastnictví, závodní činnost ukončili.

Druhé místo obsadilo družstvo Fofr team z Libchav, které mimo vuřtů, 20 litrů piva a upomínek jo-jo získalo účast 8. září na nově založené soutěži v Bystrici Klodske v Polsku.

Na třetím místě skončili vodáci TJ z Hutvaldu a čtvrtí byli hasiči Bivojovci z Černovíra, kteří neudrželi druhé místo z kvalifikace.

Vyhlášením zahraniční reprezentace družstva Cácorek a Fofr teamu, která se uskuteční na náklady pořadatele, byla oficiální část soutěžního dne rolování slámy ukončena.

Pro soutěžící a početné diváky následoval kulturní program, ukončený ve večerních hodinách ohňostrojem.

Reklama

Výběr článků

Načítám